ЗАПИСИ ИЗ АРХИВА: Мјесни и градски избори за Бањалучки округ (2): За Нику Јуринчића гласало 99 одсто бирача

Мр Маријана Тодоровић-Билић
ЗАПИСИ ИЗ АРХИВА: Мјесни и градски избори за Бањалучки округ (2): За Нику Јуринчића гласало 99 одсто бирача

"Глас" је писао о 16. септембру, дану када су одржани мјесни и градски избори за Бањалучки округ, који су значили стабилизацију снага НФ-а. На конференцијама се расправљало о упису у бирачке спискове и одузимању права гласа појединцима.

Припреме за изборе су трајале мјесец. Жене су чиниле највећи број гласача, али је долазило до проблема због неискуства у гласању, неписмености и спорог процеса. Дан уочи избора у Бањалуци се окупило 12.000 људи, који су носили транспаренте и заставе и клицали Титу. У говорима су истицана сјећања на Народноослободилачку борбу и патње народа у рату и најављиван бољитак у демократији која ће услиједити.

На дан избора, 16. септембра, изборна мјеста су украшена зеленилом, Титовим сликама, заставама и пропагандним паролама са мноштвом порука о братству и јединству и Народном фронту. Излазност на изборе је била висока. Чак 99 одсто Бањалучана је гласало за носиоца листе Нику Јуринчића. Бирачи у неким селима нису хтјели отићи кући, играјући козарачко коло, док не чују резултате избора. Новоизабрани народни одбори пред собом су имали тешке задатке: рјешавање питања обнове и изградње, обезбјеђење хране, одјеће и обуће, сјетве и жетве.

Како су се избори за уставотворну скупштину приближавали, комунистичка кампања је постајала све интензивнија. У сваком броју "Гласа", неколико мјесеци прије избора за уставотворну скупштину, могли су се прочитати говори и изјаве значајних личности из доба револуције и функционера. Од великог значаја за становништво Босанске Крајине је био текст Родољуба Чолаковића "Босна и Херцеговина пред изборима за уставотворну скупштину", објављен на насловници 12. броја. У питању је обраћање становништву БиХ кроз подсјећање на Народноослободилачку борбу, прожето агитацијом за Народни фронт. Становништво БиХ је имало много жртава у претходном рату, било је свједок највећих борби за ослобођење, и стога је било погодно за манипулацију. Између осталог, у тексту стоји:

"У предизборној кампањи нам у Босни и Херцеговини јасније него икада излази пред очи величина тековина, које је Народни фронт извојевао, величина славних и историјских дјела које су наши народи извојевали у четворогодишњој борби. На првом мјесту, то је братство народа Босне и Херцеговине, остварено њиховим заједничким напорима и жртвама у ослободилачком рату. Мислим да ниједна покрајина наше отаџбине није толико пропатила у прошлости, а нарочито у почетку овог рата, од шовинистичког бјеснила колико Босна и Херцеговина. Стога је управо на овом тлу побједа слободарске и човјечне политике равноправности и братства народа тако драга широким народним слојевима".

У октобру се у "Гласу" могло прочитати да је поднесена Окружна листа НФ-а за Бањалучки округ. Представљени су и кандидати за поједине изборне срезове и демократске основе новог изборног закона. "Глас" је о 11. новембру писао као о крају сплеткарења непријатеља народа, о успјесима народних власти на пољу социјалне заштите, о посјети совјетске омладине Босанској Крајини, о сузбијању шверца, о успјесима народне власти у изградњи и обнови кућа, преношени су говори Тита, Кардеља и других значајних личности. Предизборна кампања је појачана непосредно пред изборе одржане 11. новембра, а утицала је и на интензитет публиковања "Гласа". Умјесто једном седмично, лист је изашао три пута у седам дана: 4, 7. и 10. новембра.

Према предизборној кампањи нове власти, избори су били само наставак НОБ-а и пут за формирање нове државне организације, односно званична манифестација снаге НФ-а. У кампањи је најављивана "борба напредне народне мисли са политичким назадњаштвом, са старим духом заваде и мржње међу људима. Обећавано је и да ће власт остати у рукама народа, а земља у рукама онога ко је обрађује. Југославија је требало да буде слободна, без ичијег туторства, а највише се инсистирало на раскиду са прошлошћу у области државног, јавног и друштвеног живота. У име тих циљева, штампа је позивала на стварање борбеног елана.

У Босанској Крајини су жене у вријеме предизборне кампање позиване да гласањем за маршала Тита гласају за своју равноправност. У "Гласу" од 28. октобра 1945. на насловници је текст о предизборном митингу бањалучког АФЖ-а. Митинг је одржан пред трибинама украшеним ћилимима, цвијећем, заставама и сликама Тита, Стаљина, Ђуре Пуцара Старог и Османа Карабеговића. Говоре су држали Ђуро Пуцар Стари и Осман Карабеговић. Чланицама АФЖ-а из Бањалуке је на митингу говорено о тековинама НОБ-а, пропагандном дјеловању реакционара и петоколонаша, успјесима народне власти и плановима за развој земље.

Мр Маријана Тодоровић-Билић, архивиста Архива Републике Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана