Violine Stradivari - mit koji košta 20 miliona evra

Agencije
Violine Stradivari - mit koji košta 20 miliona evra

Misterija violina čuvenog italijanskog majstora Antonija Stradivarija prisutna je posljednjih 300 godina. Tokom svog dugog života proizveo je oko 1.100 žičanih instrumenata: violina, viola, gitara i čela. Oko 550 violina, od 960 koliko se procjenjuje da ih je napravio, i danas postoje.

Poznavaci koji su imali prilike da vide njegova djela smatraju ih nevjerovatnim. Njegova violina je veoma lagana, teži manje od pola kilograma.

"Stradivari je znao šta radi. Napravio je savršen balans između tvrdog i mekog drveta, kako bi kutija mogla da vibrira. On nikada nije napravio istu violinu dva puta. Uvijek se trudio da unapređuje zvuk i izgled", kaže stručnjak za prefinjene klasične instrumente Tim Ingles.

Violinisti su očarani Stradivarijevim violinama. Smatraju je "djelom svoga tijela" i "srodnom dušom". Florijan Leonard, restaurator iz sjevernog Londona, trenutno ima četiri violine za prodaju iz tzv. Stradivarijevog "zlatnog perioda" (1700 - 1725).

Jedna takva violina, iz 1716, poznata je kao "Mesija". Leonard svoju najvredniju violinu, koju je nazvao "Novi Mesija", procjenio na 20 miliona dolara, što bi mogla da bude najviša cijena jedne Stradivarijeve violine.

Tržiše ovih vrhunskih instrumenata je teško predvidivo. Tako je 2014. jedna Stradivarijeva viola bila procijenjena na vrtoglavih četiri miliona dolara. Jedan od najeminentnijih prodavaca ovih slavnih instrumenata Artur F. Hil je, još davne 1908. godine, zapisao:

"Jedan Stradivari ne može biti shvaćen nikako drugačije nego kao mudra kupovina!"

Vjeruje se da je Antonio Stradivari rođen 1644, mada datum nigde nije zabilježen. Rođen je u Italiji u porodici Alesandra i Ane Stradivari. Moguće je da je između 1666-79. godine bio učenik Nikole Amatija, mada postoje činjenice koje upravo to negiraju. U svakom slučaju, 1680. godine se osamostalio i otvorio svoju radionicu na Pjaca San Domeniko u gradu Kremoni (Italija) i ubrzo postaje popularan kao majstor izuzetnih kvaliteta. Počinje da pravi modele u stilu Amatija, ali i da mijenja lukove, eksperimentiše sa različitim debljinama drveta i lakovima. Njegovi instrumenti se prepoznaju po latinskom natpisu Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno .... (Izradio Antonio Stradivari iz Kremone godine ...).

Najbolje instrumente, po današnjem mišljenju, napravio je između 1698. i 1725. godine, s tim da su najbolji primjerci nastali oko 1715. godine, a da je pad kvaliteta primjetan poslije 1725. godine. Instrumenti poslije 1730. su potpisani sa Sotto la Desciplina d'Antonio Stradivari F. in Cremona.... i vjerovatno su ih napravili njegovi sinovi Omobono i Frančesko. Pretpostavlja se da je Stradivari napravio oko 1.100 violina, viola, gitara i čela. Danas postoji još oko 650 Stradivarijevih instrumenata.

Antonio Stradivari je sahranjen 18. decembra 1737. godine u Bazilici San Domeniko u Kremoni. Crkva je srušena 1868. godine, a ostaci Antonija Stradivarija nisu bili u stanju identifikacije tako da nisu premešteni u novu grobnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana