Виолине Страдивари - мит који кошта 20 милиона евра

Агенције
Виолине Страдивари - мит који кошта 20 милиона евра

Мистерија виолина чувеног италијанског мајстора Антонија Страдиварија присутна је посљедњих 300 година. Током свог дугог живота произвео је око 1.100 жичаних инструмената: виолина, виола, гитара и чела. Око 550 виолина, од 960 колико се процјењује да их је направио, и данас постоје.

Познаваци који су имали прилике да виде његова дјела сматрају их невјероватним. Његова виолина је веома лагана, тежи мање од пола килограма.

"Страдивари је знао шта ради. Направио је савршен баланс између тврдог и меког дрвета, како би кутија могла да вибрира. Он никада није направио исту виолину два пута. Увијек се трудио да унапређује звук и изглед", каже стручњак за префињене класичне инструменте Тим Инглес.

Виолинисти су очарани Страдиваријевим виолинама. Сматрају је "дјелом свога тијела" и "сродном душом". Флоријан Леонард, рестауратор из сјеверног Лондона, тренутно има четири виолине за продају из тзв. Страдиваријевог "златног периода" (1700 - 1725).

Једна таква виолина, из 1716, позната је као "Месија". Леонард своју највреднију виолину, коју је назвао "Нови Месија", процјенио на 20 милиона долара, што би могла да буде највиша цијена једне Страдиваријеве виолине.

Тржише ових врхунских инструмената је тешко предвидиво. Тако је 2014. једна Страдиваријева виола била процијењена на вртоглавих четири милиона долара. Један од најеминентнијих продаваца ових славних инструмената Артур Ф. Хил је, још давне 1908. године, записао:

"Један Страдивари не може бити схваћен никако другачије него као мудра куповина!"

Вјерује се да је Антонио Страдивари рођен 1644, мада датум нигде није забиљежен. Рођен је у Италији у породици Алесандра и Ане Страдивари. Могуће је да је између 1666-79. године био ученик Николе Аматија, мада постоје чињенице које управо то негирају. У сваком случају, 1680. године се осамосталио и отворио своју радионицу на Пјаца Сан Доменико у граду Кремони (Италија) и убрзо постаје популаран као мајстор изузетних квалитета. Почиње да прави моделе у стилу Аматија, али и да мијења лукове, експериментише са различитим дебљинама дрвета и лаковима. Његови инструменти се препознају по латинском натпису Антониус Страдивариус Цремоненсис Фациебат Анно .... (Израдио Антонио Страдивари из Кремоне године ...).

Најбоље инструменте, по данашњем мишљењу, направио је између 1698. и 1725. године, с тим да су најбољи примјерци настали око 1715. године, а да је пад квалитета примјетан послије 1725. године. Инструменти послије 1730. су потписани са Сотто ла Десциплина д'Антонио Страдивари Ф. ин Цремона.... и вјероватно су их направили његови синови Омобоно и Франческо. Претпоставља се да је Страдивари направио око 1.100 виолина, виола, гитара и чела. Данас постоји још око 650 Страдиваријевих инструмената.

Антонио Страдивари је сахрањен 18. децембра 1737. године у Базилици Сан Доменико у Кремони. Црква је срушена 1868. године, а остаци Антонија Страдиварија нису били у стању идентификације тако да нису премештени у нову гробницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана