Vijek i po pivarstva Banjalučke pivare (6): “Nektar” ostavlja neizbrisiv trag u pivarstvu

Marijana Miljić
Vijek i po pivarstva Banjalučke pivare (6): “Nektar” ostavlja neizbrisiv trag u pivarstvu

Već od prvih godina postojanja “Banjalučke pivare” bilo je vidljivo da će 21. vijek biti posebno uspješan za ovu kompaniju.

Nakon što je sredinom devedesetih još jednom prešla u državno vlasništvo, kapital Pivare 2003. godine ponovo postaje akcijski.

“Altima Partners LLP” iz Londona 2005. godine kupila je 53,81 odsto dionica državnog kapitala i tako postala većinski vlasnik “Banjalučke pivare”. Dvije godine kasnije, “Banjalučka pivara” je od Briselskog instituta dobila certifikat za kvalitet, a 2009. godine je “Nektar” dobio status “Superbrend” u BiH. Uslijedilo je novo doba u istoriji “Banjalučke pivare”.

Godinu za godinom, nizale su se nove saradnje, proizvodne inovacije i nagrade za kvalitet, a “nektaru” se pridružuju još dva snažna brenda – lager pivo “Kastel” i premium crno pivo “Crni Đorđe”. I sam “Nektar” nastavlja da ide u korak s vremenom, pa 2012. godine dobija svoj novi, moderni i atraktivni dizajn, te “Banjalučka pivara” u ekspresnom roku mijenja identitet čak 10.000.000 boca.

Naredna godina se takođe upisuje zlatnim slovima u istoriju domaćeg pivarstva, jer 2013. prodaja prelazi magičnu brojku od 400.000 hektolitara piva, prag koji je tada prvi put preskočen. Dostizanje ovog višedecenijskog cilja predstavljalo je jedan od najvećih uspjeha “Banjalučke pivare”.

Danas, “Nektar” i drugi brendovi Banjalučke pivare su omiljena piva hiljada i hiljada pivopija širom regije, a ukusni napici iz Banjaluke putuju sve do Australije, Amerike, Srbije, Hrvatske, Austrije, Švajcarske, Engleske, Finske, Islanda, Švedske, Italije, Slovenije, Indije, Poljske i Malte.

Elegijus Blavart iz Brna

Posebne zasluge za razvoj “Banjalučke pivare” ima Čeh Elegijus Blavart. Kao nastavnik Tehničke škole u Brnu i priznat stručnjak za pivarstvo, on je 1895. godine pozvan u Banjaluku da u trapističkoj pivari nadgleda montažu novih postrojenja. On je svoja znanja prenosio na zaposlene u pivari, a povrh toga, preuzeo je i nastavu nekoliko predmeta u trapističkoj Šegrtskoj školi, iz koje će izaći prvi mladi banjalučki pivari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana