»Vi nemate, dakle, da se brinete za živote vaše« VIDEO

B92
»Vi nemate, dakle, da se brinete za živote vaše« VIDEO

"Junaci! Tačno u 15 časova neprijatelj se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao!".

Tim riječima je prije 100 godina major Dragutin Gavrilović poveo odbranu Beograda, pošto se prethodno austrijska vojska iskrcala na dio obale Dunava koji je držala jedinica pod njegovom komandom.

Austrijske jedinice su uspijele da se utvrde iza željezničkog nasipa na samoj obali Dunava, a žestokim artiljerijskim dejstvom su gotovo uništile položaje srpske vojske u Banatskoj ulici.

Ipak, hrabri branioci su pružali otpor, a ključni momenat dogodio se u 14.30 ispred kafane "Jasenica"...

"Vrhovna komanda je izbrisala naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i otadžbine. Vi nemate dakle da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za kralja i otadžbinu! Živeo kralj! Živeo Beograd!", rekao je Gavrilović.

Osokoljeni borci su krenuli u kontranapad, ali nisu uspijeli da se probiju zbog snažnih udara austrijskih jedinica sa nasipa i jake artiljerijske vatre.

Tom prilikom, Gavrilović je teško ranjen.

Sukobi su se nastavili do kraja dana, noć je spasla smrti austrijske snage, koje su slijedećeg dana nastavile da se pojačavaju, a 9. oktobra, poslije dva dana rata prsa u prsa na Starom dvoru su se zavijorile zastave Austrougarske i Njemačke.

Major Gavrilović je, iako sa teškim povredama, preživio odbranu Beograda, stigao je do Krfa, a poslije proboja Solunskog fronta vojvoda Petar Bojović je htio da ga unapredi. Tome se usprotivio vojvoda Stepa Stepanović, uz obrazloženje da je bio mlad.

Poslije rata polagao je generalski ispit u Štipu 1930. godine, ali nije položio. Drugi put nije pokušavao, a 27. marta 1941. godine odbio je ponudu da postane ministar vojske i mornarice, uz obrazloženje: "Ja sam vojnik".

Neposredno zatim, zarobljen je u Sarajevu i odveden u koncentracioni logor nedaleko od Nirnberga, odakle se teško bolestan vratio početkom 1945. godine.

U 63. godini 19. jula 1945. je preminuo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana