Ustav Republike Srpske napunio 27 godina

ATV
Ustav Republike Srpske napunio 27 godina

Krovni pravni akt Republike Srpske danas puni 27 godina. 40 dana nakon proglašenja Republike srpskog naroda u BiH usvojen je “Ustav Srpske Republike Bosne i Hercegovine”. Dokument koji predstavlja osnovu državopravnog uređenja Republike Srpske do danas je pretrpio brojne izmjene, čak 122 amandmana. Ipak, potrebna su dodatna poboljšanja, smatra srpski član Predsjedništva BiH.

“Ustav Republike Srpske koji određuje osnovne ustavne elemente koje ima svaka država, svakako će biti ojačan i u tom pogledu treba da bude modeliran Ustav, jer je u njega intervenisao visoki predstavnik sa nekih 30-ak amandmana, možda i više, mijenjajući njegovu suštinu i prilagođavajući taj Ustav nekim drugim koncepcijama u Bosni i Hercegovini”, kaže Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ustav ima sva obilježja demokratskog akta, utemeljen je na međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima i slobodama, i predstavlja odraz volje naroda. Profesor ustavnog prava, Mile Dmičić, ocjenjuje da mu je ipak potrebno udahnuti novi život, a da postoje i razlozi za donošenje novog Ustava.

“Onemogućavanje prenosa nadležnosti bez Ustavom utvrđenog postupka, zatim usklađivanje sa onim aktuelnostima koje su prisutne u oblasti ekonomsko-socijalnih odnosa, organizacija republike, zatim mandata predsjednika Republike u slučajevima kada taj mandat istekne prije nego što istekne redovni, ustavni mandat”, Mile Dmičić, profesor ustavnog prava.

Originalni Ustav je bio primjeren vremenu u kome je stvaran, ali zbog silnih intervencija visokih predstavnika, danas su mnoge njegove odredbe rogobatne, smatra Vitomir Popović, profesor na Pravnom fakultetu u Banjaluci.

“Sada imamo više amandmana nego ustavnih odredaba. Naročito su po ovaj Ustav bile pogubne odredbe koje je nametnuo tadašnji visoki predstavnik, Volfgang Petrič. Svakako da to daje za pravo da se pristupi izmjenama Ustava u najskorije vrijeme, za to postoje zakonom i Ustavom propisani uslovi”, Vitomir Popović, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Pored silnih amandmana, pojedine odredbe Ustava Republike Srpske se nisu mijenjale. Tako je i dan-danas, prema njemu, Sarajevo glavni grad Republike Srpske, a smrtna kazna još nije ukinuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana