Уклетом трасом Зворник-Тузла превезено 20 милиона тона робе

Срна
Уклетом трасом Зворник-Тузла превезено 20 милиона тона робе

Зворник - Навршава се 25 година од изградње жељезничке пруге Зворник-Тузла, посљедње пруге изграђене на тлу бивше Југославије, којом је у протеклом периоду превезено 20 милиона тона робе.

Прва жељезничка композиција која је овом пругом прошла 18. јануара 1992. године превозила је из Фабрике аутомобила Сарајево, познатије као ТАС, прву испоруку путничких аутомобила "голф" за Њемачку.


Шеф Жељезничке станице Зворник-Нови Никола Радовановић наводи за Срну да се око 40 одсто терета односи на тузлански базен, односно тузлански регију и унутрашњост БиХ - кокс и сода из Тузле, те жељезо из Зенице.

Радовановић наглашава да су у посљедњих пет година "Жељезнице Републике Српске" радиле на техничкој опремљености ове саобраћајнице, тако да је брзина кретања возова повећана са 50 на 80 километара на час.

Истичући да су у завршној фази преговори са "Железницама Србије" да се гранични прелаз у Зворнику отвори за саобраћај 24 часа дневно, Радовановић напомиње да се сада жељезнички саобраћај одвија само од 7.00 до 19.00 часова.

"Цјелодневно отварање жељезничког саобраћаја на овом прелазу било би веома значајно за привреду Републике Српске и БиХ, прије свега за компанију `Алумина`, која је извозник и велики корисник услуга `Жељезница Републике Српске`", наглашава Радовановић.

Компанија "Алумина" из Зворника за сада је са око 500.000 тона превезене робе на годишњем нивоу један од највећих корисника услуга пруге Зворник-Тузла.

Градња ове пруге, која је дугачка 45,3 километра, почела је 1986. године и коштала је око 120 милиона долара, док је за нешто више од два мјесеца након њеног завршетка почео рат у БиХ.

Радове на овој прузи започела је Аустроугарска, наставила Краљевина Југославија, а завршила социјалистичка Југославија. У два наврата градњу ове пруге прекидали су Први, а потом Други свјетски рат.

Намјеру Аустроугарске царевине да пругом повеже Тузлу са Зворником прекинуо је Први свјетски рат, али су радови, вјероватно, због великог војног значаја ове саобраћајнице, настављени и у току рата, односно до слома ове монархије.

У близини Тојшића, општина Калесија, а недалеко од Тузле, још постоје трагови жељезничке трасе из тог времена.

На улазној страни тунела "Крижевићи" код Зворника сачувана је плоча из 1940. године, која означава други неуспио покушај изградње ове пруге, чији су почеци градње, стицајем прилика, старији од једног вијека.

Краљевина Југославија почела је радове на овој прузи 1938. године и у том периоду је прокопано и у функцију стављено 146 метара тунела "Крижевићи" са зворничке стране.

Градилиште у Цапардама које је радило на пробијању тунела са друге стране бомбардовано је 6. априла 1941. године. На том дијелу урађено је пет километара пруге и неколико бетонских пропуста, који и данас постоје.

Из трећег покушаја, градитељи и омладина из некадашње СФРЈ, успјели су да заврше пругу, која је након тога стављена у функцију.

Тек што је градња пруге завршена, односно након нешто више од два мјесеца када је њом прошао први воз, у БиХ је букнуо нови рат /1992-1995/, па се, на неки начин, неријетко говорило да је ово "уклета пруга".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана