Убила је све који су је питали - кад се удајеш?

express.hr
Убила је све који су је питали - кад се удајеш?

У древној Русији, принц Игор и принцеза Олга били су примјер моћног пара - Игор зван "Мудри" је био син Рјурика, оснивача Русије, а Олга је у цијелом краљевству била позната као "љепотица Олга".

Он је покорио племена Углича, Древљана и Печенега. Подузео је два похода против Бизанта 941. и 944. и опсједао је Цариград. Неуспјешно ратовање са Бизантом окончао је трговачким уговором 944. Процес феудализације је убрзан у Кијевској Русији у његово доба, али су услиједиле и пратеће побуне због високих даџбина (полуђе). Побуну су подигли Древљани. У обрачуну са њима Игор је заробљен и убијен 945, преноси express.hr.

Олга је била схрвана.

Њена туга је била толико велика да кад год јој је нетко предложио да се поновно уда, завршио је мртав.

Понуде за удају

Она није била сама, од Игора јој је остао трогодишњи син Свјатослав. Док им је Игорова крв још била свјежа на рукама, Древљани су Олги послали поруку у којој су написали да је Игор био попут вука који који уништава све пред собом, но да њу сматрају добром те би најбоље било да се уда за њиховог принца Мала.

Они су тако покушали одиграти улогу Купида с намјером да стекну контролу над цијелим краљевством. Али, Олга је имала друге планове с људима који јој предлажу брак.

Рекла им је како је њихова брачна понуда управо то што би жељела те како би им хтјела исказати поштовање пред народом Кијева тако да их све превезе у једном броду, да их људи виде и поздраве. Али, кад је до тога дошло, њени су људи цијели брод испустили у ров и живе их закопали.

Али, то није био крај!

Олгина је освета тек започела. Након тога је Древљанима послала поруку "ако стварно желите моју присутност, пошаљите ми своје најугледније мушкарце за пратњу како би могла доћи код вашег принца с достојном части ". Након што су добили њену поруку, Древљани су направили управо то.

Кад су мушкарци стигли у Кијев, Олга их је дочекала с осмијехом на лицу те им понудила уживање у термама (као што је био обичај у то вријеме). Искористили су њену понуду, но након што су сви ушли, наредила је да се врата закључају те је цијело мјесто запалила.

Поновно се јавила Древљанима, захтијевајући од њих велике количине медоваче те да припреме њеном супругу велик спровод како би јој се на тај начин испричали за његову смрт. Наивни Древљани су опет послушали, а Олга се на спроводу понашала нормално и топло, па су се пребрзо опустили.

На гозби послије спровода, причекала је да се сви напију и онда је искористила њихову непажњу - у једном је тренутку наредила свим својим војницима да их неспремне закољу. У свом посљедњом чину побуне против Древљана, поручила им је да су обвезни плаћати порез у облику птица. Они су послушали те прикупили све птице и даровали их Олги. Она их је примила те на ногу сваке птице привезала комад тканине умочен у сумпор. Како је пала ноћ, становници су запалили своје бакље због свјетла. Знајући да ће птице одлетјети натраг својим власницима у град чим их пусти, поставила је уз њих бакље. Сумпор, бакље и тканина започели су пожар у којем је изгорио цијели град.

У сваком случају, принцеза Олга примјер је старе изреке - нема до женске освете!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана