U Tuzli obilježeno 140 godina od otpora austrougarskoj okupaciji

Srna
U Tuzli obilježeno 140 godina od otpora austrougarskoj okupaciji

Tuzla - Članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Tuzla obilježili su 140 godina od stradanja Saliha Tučića Sahadžije, prve žrtve austrougarskog okupacionog režima u Tuzli.

Članovi ovog društva položili su cvijeće na spomen-grobnicu koju je Narodni odbor opštine Tuzla podigao 1958. godine.

Potpredsjednik SPKD "Prosvjeta" Tuzla Željko Kovačević podsjetio je da je u borbama za odbranu Tuzle učestvovalo i 450 Srba.

"Mnogi će da postave pitanje zašto žProsvjetaž obilježava ovaj datum. Prvi razlog je što 9. i 10. avgusta nije dat nikakav značaj obilježavanju 140 godina od otpora austrougarskoj agresiji na ove prostore, što treba da bude istaknuto, a drugi je, da je u borbama za odbranu Tuzle učestvovalo i 450 Srba na čelu sa majorom Ristom Popovićem i kapetanom Đokom Nikolićem. Neposredno pred početak borbi oni su se utaborili u Siminom Hanu što je izazvalo veliko iznenađenje naroda, ponukavši i druge da se priključe otporu neprijatelju", rekao je Kovačević.

On je istakao da to mjesto ne treba zapustiti jer je čovjek koji je na toj lokaciji strijeljan prva žrtva austrougarske okupacije koja je trajala 40 godina.

"Kao što se vidi spomenik, kao i prostor oko njega, zahtijeva određenu restauraciju i brigu. Iskreno se nadamo da će oni, čija je ovo nadležnost, u budućnosti povesti više računa o ovom spomeniku i herojima otpora kao što je bio Salih Tučić", rekao je Kovačević i dodao da će se "Prosvjeta" i dalje truditi da otrgne od zaborava značajne ljude i događaje.

Prema njegovim riječima, malo se zna o porazu 20. pješadijske divizije austrougarske vojske u Tuzli, kod Perkova hana. Pod komandom pljevaljskog muftije Vehbije Šemsekadića, Tuzlaka Saliha Tučića, majora Riste Popovića i kapetana Đoke Nikolića, nakon dvodnevnih borbi 9. i 10. avgusta 1878. na prostoru Moluha, Tušnja, Ravne trešnje /Ilinčic/ Austrijanci su istjerani dolinom Spreče do Doboja.

Austrougarska vojska je, ipak, ušla u Tuzlu 22. septembra 1878. godine, uzevši za taoce izaslanike: Boška Štitića, Stana Tosku, Avdagu Berbića, Peru Tufića i Stanka Mitrića. Uslijedilo je postavljanje zastave i sviranje himne, a nakon ceremonije, na Trnovcu je strijeljan Salih Tučić Sahadžija, vođa otpora.

Predstavnici tuzlanske SPKD "Prosvjete" položila su cvijeće na spomen-grobnicu Salihu Tučiću Sahadžiji u subotu, 22. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana