Tri proklamacije Petra Drugog koje su mu promjenile život

nedeljnik.rs
Tri proklamacije Petra Drugog koje su mu promjenile život

Ove godine navršava se tačno 95 godina od rođenja kralja Petra II i 77 godina otkako je uslijed nacističke invazije bio prisiljen da napusti svoju otadžbinu i ostatak života provede u izgnanstvu.

Bio je dječak od svega 11 godina kada je ubijen njegov otac, kralj Aleksandar I.

Istorijske prilike u kojima je nasledio svog oca bile su najteže koje je 20. vijek zapamtio.

U mladim godinama je iskusio svu težinu Drugog svjetskog rata, tragediju građanskog rata u svojoj otadžbini, kao i međunarodnih odnosa komplikovanih i nemilosrdno vođenih interesima velikih sila, koji su se prelamali preko leđa malih zemalja. U javnosti je razvoj prestolonaslijednika Petra praćen sa velikom pažnjom i svakoj pojedinosti u njegovom životu pridavan je veliki publicitet, piše Nedeljnik.

Školovanje je započeo sa šest godina kada se sa roditeljima preselio u tek izgrađeni kraljev dvor na Dedinju. Tamo je za njega pripremljena posebna učionica, a prvi učitelj mu je bio profesor Tihomir Kostić, koji je svakodnevno dolazio u dvor da bi ga podučavao. Pored učenja osnovnih školskih predmeta, velika pažnja posvećena je njegovom fizičkom odgoju, sokolskim vježbama, planinarenju i jahanju. Veće interesovanje pokazivao je za mehaniku, naročito za automobile i avione.

Osnovnu školu je završio u aprilu 1934. godine sa odličnim uspjehom. Želja njegovih roditelja bila je da školovanje nastavi u nekom engleskom koledžu, te je iz Engleske doveden novi učitelj i vaspitač Sesil Perot, koji ga je intenzivno učio engleski. Upisan je u koledž Sendrojd u Kobemu, gdje je bio razvrstan u odjeljenje za inteligentnije učenike. Tamo je proveo svega 12 dana, kada je dobio strašnu vijest o smrti svoga oca, zbog čega je hitno morao da se vrati u zemlju. Sahrana kralja Aleksandra bila je prvi susret mladoga Petra, najstarijeg sina kralja Aleksandra, s visokom politikom. Susret koji se duboko urezao u svijest dječaka kralja.

Kralj ujedinitelj

Samo nekoliko nedjelja pred ubistvo kralj Aleksandar je, prvi put, odlučio da saopšti svom jedanaestogodišnjem sinu određene važne stvari iz državne politike. Nekoliko nedjelja kasnije Petar je na brzinu odveden iz svoje engleske pripremne škole Sendrojd u Pariz, a zatim u Srbiju na sahranu svog oca.

Prizori narodne odanosti kralju Ujedinitelju svakako su se urezali u srce njegovom sinu i naslijedniku. Odluka vlade Cvetković-Maček o potpisivanju Trojnog pakta, kao i svm čin potpisivanja 25. marta 1941. godine, morala je izazvati snažnu reakciju jer je bila suprotna duhu i tradicijama na kojima je počivala Kraljevina. Jugoslavija se tim paktom svrstala uz Italiju koja je bila neposredno odgovorna za ubistvo kralja Aleksandra, i uz Njemačku koju su Jugosloveni, a posebno Srbi, zapamtili kao glavnog protivika iz Prvog svjetskog rata.

Ovakva odluka naišla je na otpor Srpske pravoslavne crkve, širokih krugova jugoslovenskog oficirskog kora, kao i opozicionih srpskih stranaka i Srpskog kulturnog kluba. Ovako široka koalicija protivnika pakta lako je mogla da zatrese stabilnost vlade Dragiše Cvetkovića (1939-1941) i bez vojnog puča koji je, dva dana poslije potpisivanja pakta, zbacio namjesništvo i, šest mjeseci prije ustavnog roka, proglasio kralja Petra za punoljetnog.

Mladi kralj bio je u dvoru kada je zaprepašćen, preko radija, čuo glas, nalik njegovom, koji je čitao proklamaciju predstavljajući se da je kralj Petar. U proklamaciji je objavljeno Srbima, Hrvatima i Slovencima da je kralj Petar uzeo vlast u svoje ruke. To je bila prva od tri ključne proklamacije u životu kralja Petra koje su pripisane njegovom imenu.

Nijednu od njih nije napisao kralj Petar, ali sve su imale ulogu prekretnica u njegovom životu. Drugu proklamaciju kralj je pročitao na Bi-Bi-Siju septembra 1944, a treća je obznanjena u njegovo ime 1967...

*IZVODI IZ KNjIGE “PETAR DRUGI, KRALj U IZGNANTSTVU”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana