Трагом смрти најмлађег шпанца

мр Владан Вуклиш
Трагом смрти најмлађег шпанца

У јеку пропагандног рата који је бјеснио упоредо са топовским цијевима широм Шпаније, у мају 1937. године, Милан Горкић, генсек КПЈ, писао је у гласилу "Пролетер" о Југословенима у шпанским рововима.

Један пасус посебно је занимљив: "Један омладинац из Бањалуке, не могавши доћи другим путем до Шпаније, укрцао се криомице на брод, који је путовао у једну луку шпањолског Марока. Тако се јавио као добровољац у Франкове побуњеничке одреде са намјером да првом приликом пребјегне на владину (републиканску) страну. Два пута је покушао пребјећи, али без успјеха. Трећи пут је био ухваћен и од Франкових крвника на мјесту стријељан."

Бањалука - Шибеник - Сеута - Мадрид

Како се недавно показало, Горкић је, пишући у Паризу, ове податке преузео из броја "Политике" објављеног 11. јануара 1937. године. Информација је у редакцију београдских новина стигла дан раније из Сарајева. Наиме, породица судског надсавјетника др Петра Сексе из Бањалуке, јавила је својим пријатељима у Сарајеву да је њихов син Мирко, како се наводи, 17-годишњи ђак седмог разреда бањалучке Гимназије, "још љетос" напустио родитељску кућу, и да "све до католичког Божића његови забринути родитељи нису били у стању да ма шта дознаду о њему".

"Тада им је од пријатеља његовог сина из војске генерала Франка стигла тужна вест да је њихов син стрељан. Његови другови писали су о свему опширно и навели историјат његовог бекства и мотиве смртне пресуде."

Како су ти другови написали, Мирко Сексо је побјегао у Шибеник, "са чврстом одлуком да стигне у Шпанију и да се бори у редовима мадридских војника" као "одушевљени присталица социјалиста". У Шибенику је ступио на један италијански пароброд гдје се крио уз помоћ морнара. Овај брод је, међутим, умјесто у континенталну Шпанију, упловио у шпански Мароко, који је био под контролом Франкових националиста.

"Разочаран овим, Мирко је створио нови план. Ступио је у војску генерала Франка са намером да доцније побегне у табор владине војске. У Сеути је добио униформу и оружје и са првим транспортом упућен је у Шпанију, на мадридски фронт. Ту се нашао са своја два познаника. Остао је веран својој одлуци да се пребаци на другу страну, те је једне ноћи покушао бекство. Међутим, ухваћен је од Франкових стража негде у близини самог мадридског предграђа и доведен у команду. Како је његова намера да утекне била очита, командант је без суда и пресуде наредио да се он стреља. Наведен је на једно поље, где је пао нарешетан мецима."

Најмлађи шпански борац

Прва ствар коју морамо примијетити је да се ова прича односи на једно већ познато име. Мирко Сексо је већ уврштен у списак шпанских бораца који је објављен од стране удружења југословенских ветерана Шпанског рата: "Сексо Мирко, рођен 1910, у Бањој Луци, Бања Лука, погинуо". Али поред имена и констатације да је погинуо, друга два податка нису тачна. Сексо није рођен 1910. године, што се види из чланка, а није ни Бањалучанин. Да бисмо одговорили на питање ко је у ствари био Мирко Сексо, морамо се вратити даље у прошлост.

Сачувана архивска грађа Окружног суда у Бањалуци открива нам службенички досије судије Петра Сексе, оца младог "шпанца". Петар Сексо рођен је у Шибенику 1888. године. Правне студије завршио је у Загребу. Судијски испит положио је у Сарајеву 1915, одакле га је службенички пут водио кроз многе градове у Босни и Херцеговини, како током аустроугарске, тако и током југословенске монархије. У вријеме рата радио је при котарским судовима у Сарајеву и Дервенти.

У новој држави провео је три и по године у високим органима управе, кратко је обављао функцију котарског предстојника у Бањалуци, да би се, након Прњавора и Фојнице, вратио у правосуђе службовањем у Ливну. Током боравка у Прњавору, док је служио на положају котарског предстојника, 16. септембра 1920. године Петрова супруга Мила родила је сина Мирка. Друго дијете, кћерку Емилију Белу, добили су током боравка у Фојници, а треће, млађег сина Даворина, 1926. године, током рада у Ливну.

Направићемо дигресију и напоменути да ови подаци исправљају три мале заблуде. Прво, тачан број евидентираних "шпанаца" из бањалучке општине због овога није више шест, него пет. Друго, Прњавор је овом исправком добио свог јединог шпанског борца. Треће, Мирко Сексо, својом погибијом у тек навршеној шеснаестој години живота, постаје најмлађи југословенски "шпанац", умјесто вршњака Станислава Саломона из Требиња, за кога се сматрало да је био најмлађи шпански борац, али који је у Шпанију, ипак, стигао девет мјесеци након Мирка.

(Наставиће се)

мр Владан Вуклиш, архивиста у Архиву Републике Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана