Теорија завјере разбијена послије 70 година: То је он!

Б92
Теорија завјере разбијена послије 70 година: То је он!

Човјек који се 1987. године обесио у берлинском затвору Шпандау, у својој 93. години, заиста је био Рудолф Хес, некадашњи замјеник вође Трећег рајха Адолфа Хитлера.

То су потврдили ДНК тестови чији су резултати срушили теорије завјере, које су успјеле да опстану дуже од седам деценија.

Истраживачи, који су настојали да докажу да један од првих њемачких нациста није замијењен двојником, ушли су у траг Хесовом рођаку који живи у Њемачкој.

Они су упоредили његов ДНК узорак са узорком крви “Затвореника Бр. 7”, из 1982. године, који им је уступила управа затвора Шпандау. Упоредни тест је открио да постоји скоро стопроцентно поклапање узорака, пише Њу сајантист.

Теоретичари завјере, међу којима је и један од љекара који су у затвору лијечили Хеса - Хју В. Томас, спекулисали су да је двојник замјенио Хеса прије него што је овај 1941. године одлетио у Шкотску, у покушају да закључи мир са Великом Британијом.

Хес је ухваћен након слијетања у Шкотској, у мају 1941. године. До краја рата био је затворен у лондонском Тауеру. На Нирнбершком процесу 1946. године, због ратних злочина, осуђен је на доживотну робију, а 1947. је пребачен у затвор Шпандау.

Докор Томас је тврдио да се човјек кога је он лечио физички разликовао од Хеса. Било му је сумњиво и то што што је породица осуђеника годинама одбијала да га посјети.

Амерички војни патолог Рик Вал, један од аутора међународних форензичких истраживања о генетици, сачувао је узорак крви за потребе научног истраживања, што се показало веома корисним, преноси Њузер.

Хасови остаци су ексхумирани 2011. године, како би се спречило да његов гроб постане мјесто ходочашћа за неонацисте, што значи да је Валов узорак из Шпандауа једини сачувани траг Хесове ДНК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана