Штрумпфови напунили по 60 година, а тек сад су стварно модерни VIDEO

B92
Штрумпфови напунили по 60 година, а тек сад су стварно модерни VIDEO

Штрумпфови, који су се први пут појавили у у белгијском стрипу прије тачно 60 година, постали су популарнији много изван свог села у шумици, а и даље пуцају од здравља пошто белгијска телевизија тренутно снима анимирану серију у 3D продукцији, пренео је белгијски сајт “Фокус он Белгиум”.

Симпатична створења плаве боје су се први пут појавила 1958. године у часопису о стрипу Спиру као “Флаута шест штрумпфова” . Годину дана касније штрумпфови су добили свој мини-стрип у Спируу.

Аутор стрипа Пјер Килифор познатији као Пејо примјетио је све веће интересовање за та бића која ће временом имати своје посебне ликове са одређеним карактером. На овим просторима су ти ликови познати као Велики штрумпф, Штрумпфета, Мргуд, Лицко, Грицко, Мазало, Кефало, Сморко, Трапа, Сњевко и Шкрабало.

Шест деценија касније штрумпфови и даље пуцају од здравља. Креиран је цртани филм који је преведен на многе језике, као и дугометражни филмови. Штрумпфови су популарни у цијелом свијету гдје су представљени у забавним парковима у Дубаију, Малезији, Русији и САД.

Цртани филмови, некада црно-бијели на белгијској телевизији, касније су постали планетарно популарни са 256 цртаћа од 30 минута емитованих од 1981. до 1990. Штрумпфови су тада награђени америчком телевизијском наградом Еми за најбољи цртани филм.

Штрумпфови су постали међународне иконе и свеприсутни амбасадори Белгије, додао је сајт.

У Белгији као и у Француској постоји развијена култура читања стрипа. Многи јунаци као што Штрумпфови, Астерикс, Спиру и Фантазио, Талични Том, Тентен и Мачак су постали свјетски популарни са цртаним и дугометражним филмовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана