Staljin naredio ubistvo Džona Vejna?

Agencije
Staljin naredio ubistvo Džona Vejna?

Prema američkim obavještajnim arhivama, nekadašnji vođa SSSR-a Josif Visarionovič Staljin, koji je obožavao da gleda vesterne sa holivudskom zvijezdom Džonom Vejnom, naredio je ubistvo ovog popularnog glumca zbog njegovih antikomunističkih stavova.

Vejn je bio najveća zvijezda vesterna u prvoj polovini 20. vijeka, a Staljin je, prema tvrdnjama i američke i sovjetske strane, uživao u njegovoj glumi, ali nije mogao da mu oprosti antikomunističke izjave.

I drugi ljevičari tog doba prigovarali su Vejnu zbog političkih stavova, ali je on, uprkos tome, javno davao omalovažavajuće stavove o komunistima i ljevičarima.

Kada ga je jedan prijatelj savjetovao da bude oprezniji, Djuk (kako su Vejna zvali saradnici i kolege) rekao je da ga "nijedan prokleti komunista ne može zaplašiti".

Staljin je, prema tvrdnjama američkih izvora, poslao neke pripadnike KGB-a da ubiju Vejna, ali su ih u filmskom studiju sačekali i uhapsili američki agenti.

Kada je nakon smrti Josifa Visarionoviča njegov nasljednik Nikita Hruščov dolazio u SAD Vejn ga je pitao da li je Staljin zaista želio da ga ubije, na šta je Hruščov, prema navodima američkih medija, odgovorio da se to dogodilo u vrijeme "Staljinovog ludila" pri kraju života, te da je on (Hruščov) tu naredbu odbio.

Međutim, najnovije knjige ruskih istoričara ukazuju na, kako se navodi, namjeru Hruščova da što više ocrni Staljina kroz neke podatke i priče koje nemaju pokriće u stvarnosti.

Zato odnos Staljina prema Džonu Vejnu ostaje pod velom misterije.

Nesporno je da je sovjetski vođa volio da gleda Vejnove filmove, te da je mrzio njegovo političko opredjeljenje.

Sve ostalo su informacije koje pripadaju filmskim pričama, navode portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana