Српска сутра слави 26. рођендан

Српска сутра слави 26. рођендан 08.01.2018 14:14 | Срна

Бијељина - Република Српска сутра слави 26. рођендан.Српска је основана 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.


Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.

Положај и овлаштења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ.

Српска од свог формирања има законодавну, судску и извршну власт.

Простире се на 24.857 метара квадратних, а према подацима посљедњег пописа из 2013. године, Република Српска има 1.170.342 становника и 414.847 домаћинстава.

За опстанак Републике Српске током ратних сукоба деведесетих година 20. вијека страдала је 21.000 бораца, према званичним подацима које је изнио Истражно-документациони центар БиХ.

Народна скупштина Републике Српске није престајала са радом ни у току ратних сукоба.

Након одлуке Уставног суда БиХ да доведе у питање 9. јануар као Дан Републике, у Српској је 2016. одржан референдум на коме су се становници у огромном броју изјаснили да је тај датум - дан настанка Српске и да ће тада и бити слављен.

Основне привредене гране Српске су енергетика, металургија и прерада метала, електро и хемијска индустрија, индустрија прераде дрвета, индустрија текстила, коже и обуће, индустрија грађевинског материјала, прехрамбена индустрија.

Српска има обиље природног богатства - планине Зеленгору, Трескавицу, Јахорину, Романију, Грмеч, Козару, Озрен... са огромним шумским и ловним богатством и туристичком перспективом.

Република Српска има водотоке моћних ријека попут Уне, Сане, Врбаса, Укрине, Дрине и Таре, које спадају у најбистрије на Балкану.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица