Španski građanski rat: Osamdeset godina sukoba koji je zapalio svijet

BBC na srpskom
Španski građanski rat: Osamdeset godina sukoba koji je zapalio svijet

Prije tačno 80 godina završen je Španski građanski rat, u kojem je učestvovalo i oko 1.800 Jugoslovena. Zbog čega su oni tamo išli i zašto je to bitno?

Srećko Jurkić rođen je 1912. godine u selu kod Livna, u Bosni i Hercegovini. Sa 16 godina odlazi u Belgiju, gdje je radio kao rudar, a član tamošnje Komunističke partije postaje 1935. godine.

“Vjerovatno zbog uslova života nije sa mnogo optimizma gledao na budućnost”, kaže njegova ćerka Branka Mosurović za BBC na srpskom.

Kako navodi, njen otac nije imao nimalo lijepo mišljenje o religiji i katoličkim fratrima. Inače je bio veoma druželjubiv.

“Išao je na igranke, uvijek je nosio odelo i košulju i volio da bude uredan... Niko nije ni sanjao da će otići u Španski građanski rat”.

Na katolički Božić 1936. godine, Jurkić se u Španiji pridružuje Internacionalnim brigadama.

U naredne tri godine, uz tonove pjesme “Aj Karmela”, borio se protiv desničara predvođenih generalom Franciskom Frankom.

Jednom je ranjen, a nakon rata završio je u logoru.

“Mama je jednom rekla da nije volio zvuk aluminijumske kašike i crnu kafu... Podsjećali su ga na logor”, kaže Mosurović.

Sukob dvije Španije

U predvečerje Drugog svjetskog rata na Iberijskom poluostrvu trajao je sukob “dvije Španije”.

Sa jedne strane bili su republikanci - uz koje su bili anarhisti, komunisti, trockisti i svi drugi ljevičari - a sa druge nacionalisti, koji su imali podršku desničara, fašista i sličnih grupacija.

Na strani republikanaca, pored Srećka Jurkića, bilo je i oko 1.800 Jugoslovena u Internacionalnim brigadama, koje su činili dobrovoljci iz 53 zemlje.

Trećina jugoslovenskih Španaca se nikada nije vratila.

“Najmlađi borac je imao 14 godina... Pošao je sa ocem. Varga Stevan i Varga Ištvan”, kaže Vera Stojanović iz Udruženja španskih boraca.

“Poslije nekoliko mjeseci otac je poginuo, a Stevan je ostao do kraja. Umro je u Ljubljani prije oko 20 godina”.

U Španiji je bilo i 16 žena, uglavnom su bile bolničarke i doktorke. U borbama su učestvovala i dva avijatičara - Josip Križaj i Boško Petrović.

“Nažalost, njih dvojica se nisu vratili”, kaže 88-godišnja Vera Stojanović.

U to doba, nije uopšte bilo lako stići do Španije - jugoslovenska vlast je hapsila sve koji su namjeravali da se pridruže borbama.

“Uglavnom su odlazili oni koji su studirali u Evropi. Pritom, Svjetska izložba je bila u Parizu, pa su iz Jugoslavije odlazili u Francusku, pa nekim putevima preko Pirineja do Španije”.

Zašto je Španski građanski rat bitan?

Istoričari često smatraju da je ovaj sukob bio poligon za isprobavanje Drugog svjetskog rata.

U Španski građanski rat su prste umješale fašistička Italija, nacistička Njemačka, kao i Sovjetski Savez - neki od glavnih aktera svjetskog sukoba koji će početi 1939. godine.

“U borbi između tradicionalne i ljevičarske Španije, sukobile su se pre svega velike sile tog vremena koje su imale totalitarno uređenje”, navodi za BBC istoričar Čedomir Antić.

Kako kaže, riječ je o ratu oko “vrednosti koje su se prelamale tokom čitavog 20. vijeka”.

Bio je to veoma krvav i izuzetno surov rat, a završio se pobjedom frankista, koji su Španijom vladali do Frankove smrti 1975. godine.

Nikola Milikić iz Istorijskog muzeja Srbije ističe da su u Španiji korišćene sve najbitnije odlike Drugog svjetskog rata.

“Masovna bombardovanja - sjetite se Gernike - masovni zločini, iseljavanje stanovništva, pa samo tada prvi put vidjeli padobrance, a i propaganda je bila veoma bitna”.

“Može se reći da je on bio Drugi svjetski rat u malom”, kaže Milikić.

On navodi da je situaciju u Španiji dodatno komplikovala ionako veoma složena situacija na ljevici.

“Mi vidimo dvije strane, republikansku lijevu, i desnu nacionalističku, fašističku. Međutim, unutar te lijeve je bila neka vrsta građanskog rata. Bili su tu socijalisti, pa anarhisti, trockisti, ali sa dolaskom Sovjetskog Saveza i Staljina, jača Komunistička partija i dolazi do sukoba unutar ljevice”, objašnjava Milikić.

Inače, nakon Španskog građanska rata postala je poznata parola republikanskih snaga “No pasaran”, koja označava spremnost da se položaj brani po svaku cijenu.

Zašto su Jugosloveni išli u Španiju?

- Jednostavno - da se bore protiv fašizma”, odgovara Vera Stojanović.

“To je bio početak fašizma i zbog toga su išli. Najviše ih je krenulo iz Praga, tamo su bili studenti i pratili su događaje u Španiji i šta Franko radi.

“Krenuli su da pomognu španskom narodu, to im je bio motiv. Bili su mladi, pohrlili su u pomoć... Znate kakva je mladost”, ističe ona.

Međutim, Antić smatra da je glavnu riječ vodila Komunistička partija, iako je u Španiji bilo i “iskrenih antifašista”.

“Ta borba, bez obzira koliko plemenita bila, bila je borba za malo drugačiji, ali ipak totalitarni svijet. Sigurno nisu išli da brane demokratiju i republiku, već da učestvuju u globalnoj borbi, gigantskih razmjena”.

Dio Španskog građanskog rata bio je i Josip Broz Tito. Koliko tačno - nije poznato. Zvanična biografija kaže da Tito nikada nije učestvovao u borbama u Španiji, a oko njegove uloge u svemu tome postoje brojne misterije.

Zato je poznato da su u borbama u Španiji učestvovala neka od najpoznatijih lica Narodnooslobodilačke borbe - Koča Popović, Peko Dapčević, Petar Drapšin i brojni, kasnije, partizani.

“Španski borci su kasnije postali okosnica udarnih partizanskih brigada. Pozicionirali su se jer su prošli tu revolucionarnu školu”, kaže Milikić.

Kako navodi, upravo je zbog toga Španski građanski rat u Jugoslaviji bio veoma popularan i romantizovan.

“Partizanski pokret je iz Drugog svjetskog rata izašao kao pobjednik, pa su njegovi članovi prosto dobili više prostora da pričaju o Španiji, pa zato imate i niz njihovih dnevnika, sjećanja i memoara”.

Ipak, on ističe da nisu svi borci iz Španije bili komunisti i članovi Komunističke partije.

“Zaista je mnogo ljudi odlazilo u taj rat, prepoznali su ga kao važnog”.

Postideološko doba

Da li bismo danas mogli da zamislimo da građani ostavljaju društvene mreže, internet, udobnost svog kreveta i radno vreme od devet do pet, mijenjajući ih za bombe, rovove, krv i blato? Zbog ideala, zbog nečega u šta vjeruju?

Scenario je, čini se, danas teško zamisliti.

“Ne verujem da bi to u skorije vrijeme moglo da se ponovi... Nema više te solidarnosti”, kaže Vera Stojanović.

Milikić ističe da sve “zavisi od sukoba”, dok Antić smatra da bi tako nešto teško moglo da se dogodi, zato što “živimo u postideološkom vremenu”.

“Uz sve moguće zadrške - jedini sličan pokret je Al Kaida. Oni imaju internacionalu i globalni cilj za koji ništa nije mnogo platiti... Nema dovoljno žrtava koje mogu da padnu za to”, kaže Antić.

Dedinje

Ljevičari su u Španiji poraženi, ali Jurkić tu nije završio svoju borbu.

“Postao je dio Pokreta otpora - živio je na selu u Belgiji i tamo je bio do kraja rata”, kaže njegova ćerka.

“Tamo su vršili razne sabotaže. Na primjer, palili su biljke koje su Nemci sejali za lijekove”.

U Jugoslaviju se vratio dvije godine po završetku Drugog svjetskog rata.

“Dobio je posao u fabrici Ikarus i smještaj za stanovanje. Kasnije je smještaj vratio i sazidao sebi kuću. Možda je mogao i da ima nešto više... Što se kaže, da živi na Dedinju, ali je želio slobodu”.

Svakog 22. oktobra, na dan formiranja Internacionalnih brigada, španski borci okupljali su se u Domu armije, danas Domu vojske.

“Svi su dolazili... I Koča Popović. Peku Dapčevića nikada nisam vidjela, ali jesam njegovu djecu Milicu i Vuka”, kaže Mosurović.

Vesna kaže da je njen otac bio nesvakidašnji čovjek, staložen i strpljiv.

“Bilo mu je bitno kakav si čovjek. Ako si mu odgovarao, onda si mu bio i prijatelj. To pitanje nacionalnosti... Ni ja to ne razumijem. Ljude dijelim na dobro i loše. Ne volim te trovače i demagoge”.

Srećko Jurkić je umro 1994. godine u Beogradu.

“Moj otac je za mene bio i ostao legenda”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana