Pronađena nacistička podmornica koju je potopilo »čudovište«

Agencije
Pronađena nacistička podmornica koju je potopilo »čudovište«

Nedaleko od škotske obale, prilikom polaganja kabla, sonar je na dnu mora otkrio izuzetno očuvanu njemačku podmornicu iz Prvog svjetskog rata. Lako je moguće da je to UB-85 koju je navodno uništilo – morsko čudovište.

Bio je to obris potpune očuvane njemačke podmornice duge oko 45 metara, gotovo 100 godina otkad je potonula. Stručnjaci su saglasni: Njemačka je u tom moru negdje na granici između Engleske i Škotske u akciju poslala mnoge od svojih 375 podmornica. Najmanje 12 podmornica leže na dnu mora, kako britanskih, tako i njemačkih, objašnjava Ines Mekartni sa Univerziteta u Bornmutu. Prema lokaciji nalaza, ova nautička arheološkinja je uvjerena: „Ta olupina je ili slavna UB-85 ili njena sestrinska podmornica UB-82."

Misterija mora

Ipak, mnogi žarko žele da je to UB-85 kako bi se konačno ušlo u trag staroj misteriji. Ono što je dokazano je da je UB-85 plivala na površni kada ju je 30. aprila 1918. našao britanski patrolni brod HMS Koreopsis koji je prijavio njeno potapanje. Na iznenađenje britanskih mornara, u akciji nije ispaljen nijedan metak nego se njemačka posada jednostavno predala. Ali zašto je podmornica uopšte plovila na površini usred bijela dana?

Objašnjenje kapetana njemačke podmornice Gintera Kreha je bilo i više nego čudno: nekakvo tajanstveno čudovište je toliko oštetilo njegovu podmornicu da više nije mogla da uroni. Rekao je da je podmornica još tokom noći isplovila na površinu kako bi napunila svoje akumulatore kad je „nekakvo čudovište" izašlo iz mora, sa „velikim očima, nečim sličnim rogovima na malenoj glavi i zubima koji su blistali na mjesečini".

Kreh je tvrdio da se njegova posada prihvatila oružja i počela borbu sa čudovištem koje je bilo toliko veliko da se njegova podmornica opasno nagnula na stranu i skoro prevrnula. Konačno, čudovište je pobjeglo, ali je prilično oštetilo konstrukciju podmornice.

Morsko čudovište – iz Loh Nesa?

Iako je svjedočanstvo kapetana zapisano u brodski dnevnik, teško ko bi povjerovao u tu fantastičnu priču. „U svakom slučaju, ako je to UB-85, onda smo sigurno bliže riješenju takozvane misterije o toj podmornici i razlogu zašto je potonula. Da li je to bila uobičajena greška ili nešto što bi bilo malo teže objasniti", kaže nam Ines Mekartni.

Keri Kembel zapravo ima odličnu ideju i koje bi to čudovište moglo biti. Jer on vodi zvanični registar onih koji tvrde da su videli čudovište iz Loh Nesa i misli da njemački kapetan možda ima pravo. „Područje gdje je bio napadnut je na mjestu gdje je i u prošlosti bilo viđeno ovo čudovište."

Bilo to morsko čudovište ili ne, stručnjaci su oduševljeni: „Slike koje smo dobili sa dna mora su nevjerovatno detaljne", kaže Peter Roper iz energetske kompanije Skotiš pauer. Još je više impresioniran pričom o tom potonuću: „Ja vjerojatno više vjerujem istoričarima koji misle da je zarobljavanje i potapanje te podmornice bilo nešto uobičajenije nego da je uslijedilo nakon napada morskog čudovišta", kaže Roper. „Ali da čudovište napada podmornicu možda je jedan od najmaštovitijih izgovora svih vremena."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana