Пронађена нацистичка подморница коју је потопило »чудовиште«

Агенције
Пронађена нацистичка подморница коју је потопило »чудовиште«

Недалеко од шкотске обале, приликом полагања кабла, сонар је на дну мора открио изузетно очувану њемачку подморницу из Првог свјетског рата. Лако је могуће да је то УБ-85 коју је наводно уништило – морско чудовиште.

Био је то обрис потпуне очуване њемачке подморнице дуге око 45 метара, готово 100 година откад је потонула. Стручњаци су сагласни: Њемачка је у том мору негдје на граници између Енглеске и Шкотске у акцију послала многе од својих 375 подморница. Најмање 12 подморница леже на дну мора, како британских, тако и њемачких, објашњава Инес Мекартни са Универзитета у Борнмуту. Према локацији налаза, ова наутичка археолошкиња је увјерена: „Та олупина је или славна УБ-85 или њена сестринска подморница УБ-82."

Мистерија мора

Ипак, многи жарко желе да је то УБ-85 како би се коначно ушло у траг старој мистерији. Оно што је доказано је да је УБ-85 пливала на површни када ју је 30. априла 1918. нашао британски патролни брод ХМС Кореопсис који је пријавио њено потапање. На изненађење британских морнара, у акцији није испаљен ниједан метак него се њемачка посада једноставно предала. Али зашто је подморница уопште пловила на површини усред бијела дана?

Објашњење капетана њемачке подморнице Гинтера Креха је било и више него чудно: некакво тајанствено чудовиште је толико оштетило његову подморницу да више није могла да урони. Рекао је да је подморница још током ноћи испловила на површину како би напунила своје акумулаторе кад је „некакво чудовиште" изашло из мора, са „великим очима, нечим сличним роговима на маленој глави и зубима који су блистали на мјесечини".

Крех је тврдио да се његова посада прихватила оружја и почела борбу са чудовиштем које је било толико велико да се његова подморница опасно нагнула на страну и скоро преврнула. Коначно, чудовиште је побјегло, али је прилично оштетило конструкцију подморнице.

Морско чудовиште – из Лох Неса?

Иако је свједочанство капетана записано у бродски дневник, тешко ко би повјеровао у ту фантастичну причу. „У сваком случају, ако је то УБ-85, онда смо сигурно ближе ријешењу такозване мистерије о тој подморници и разлогу зашто је потонула. Да ли је то била уобичајена грешка или нешто што би било мало теже објаснити", каже нам Инес Мекартни.

Кери Кембел заправо има одличну идеју и које би то чудовиште могло бити. Јер он води званични регистар оних који тврде да су видели чудовиште из Лох Неса и мисли да њемачки капетан можда има право. „Подручје гдје је био нападнут је на мјесту гдје је и у прошлости било виђено ово чудовиште."

Било то морско чудовиште или не, стручњаци су одушевљени: „Слике које смо добили са дна мора су невјероватно детаљне", каже Петер Ропер из енергетске компаније Скотиш пауер. Још је више импресиониран причом о том потонућу: „Ја вјеројатно више вјерујем историчарима који мисле да је заробљавање и потапање те подморнице било нешто уобичајеније него да је услиједило након напада морског чудовишта", каже Ропер. „Али да чудовиште напада подморницу можда је један од најмаштовитијих изговора свих времена."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана