Прије 30 година умро вјечни Мика Антић

Б92
Прије 30 година умро вјечни Мика Антић

На данашњи дан, прије тачно 30 година, умро је омиљени и аутентични пјесник Мирослав Мика Антић. Његов живот био је узбудљив и инспиративан као и његова поезија.

Промјенио је много градова и занимања, снимао је филмове и бавио се сликарством, писао је за новине и писао прозу, али је увек био најприје пјесник. Био је и боем који се радовао свијету око себе и тај свијет прослављао у својим пјесмама које се и данас памте.

Антић, "вјечити дјечак", изузетан лиричар и инвентиван дјечји пјесник, написао је око 30 дејла - збирке пјесама "Испричано за пролећа", "Плаво небо", "Рождество твоје", "Псовке нежности", "Гарави сокак", "Концерт за 1001 бубањ", "Кикинда". Песме за децу "Плави чуперак", "Последња бајка", "Насмејани свет", "Шашава књига", "Прва љубав", "Свашта умем", радио-драме "Отужни марш" и "Повечерје"...

Радио је и на филмским пројектима "Свети песак", "Доручак с ђаволом", "Широко је лишће", "Страшан лав". Рођен је у марту 1932. у Мокрину, у Банату. Основну школу учио је у Мокрину и Панчеву, гдје се породица преселила у љето 1941.

Гимназију је похађао у Панчеву и Кикинди. На Филозофском факултету у Београду је студирао руски и чешки језик. У Панчеву је радио у техничкој служби тамошњег позоришта, а од 1951. као новинар-сарадник у листу "Панчевац".

Антић је прву пјесму објавио 1948. године, као 16-годишњак, у београдском часопису „Младост“, а прву књигу пјесама "Испричано за пролећа", двије године потом. Од 1954. је био новинар у новосадском "Дневнику", тако је у тој и и доцније у такође новосадској новинско-издавачкој кући "Форум" је, уз мање прекиде, радио све до преране смрти, у 54. години.

Бесмртна песма

Ако ти јаве: умро сам,
а био сам ти драг,
онда ће у теби
одједном нешто посивети.
На трепавици магла.
На усни пепељаст траг.

Да ли си уопште понекад
мислио шта значи живети?

Ако ти јаве: умро сам
ево шта ће бити.

Хиљаду шарених риба
лепршаће ми кроз око.

И земља ће ме скрити.
И коров ће ме скрити.
А ја ћу за то време
летети високо...
Високо.

Зар мислиш да моја рука,
колено,
или глава
може да буде сутра
корен брезе
ил' трава?

Ако ти јаве: умро сам,
не веруј
то не умем.

На ову земљу сам свратио
да ти намигнем мало.
Да за мном остане нешто
као лепршав траг.
И зато: не буди тужан.
Толико ми је стало
да останем у теби
будаласт и чудно драг.

Ноћу,
кад гледаш у небо,
и ти намигни мени.
Нека то буде тајна.
Упркос данима сивим
кад видиш неку комету
да небо зарумени,
упамти: то ја још увек
шашав летим, и живим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана