Prije 24 godine ubijeni sarajevski Romeo i Julija

Srna
Prije 24 godine ubijeni sarajevski Romeo i Julija

Sarajevo - Na današnji dan prije 24 godine ubijeni su Boško Brkić i Admira Ismić snajperskim hicima ispaljenim iz dijela Sarajeva pod muslimanskom kontrolom kada su na Vrbanja mostu pokušali da pređu u dio grada pod srpskom kontrolom.

Njihovo ubistvo bilo je pripisivano pripadnicima Vojske Republike Srpske sve do

iskaza Tužilaštvu Sarajevskog kantona bivšeg operativca bošnjačke tajne službe AID Edina Garaplije, koji je rekao da su sarajevske Romea i Juliju 18. maja 1993. godine ubili pripadnici tajne muslimanske terorističke jedinice "Ševe".

Garaplija je za ovo ubistvo optužio Nedžada Herendu, koji je neko vrijeme bio šef "Ševa", te pripadnika ove jednice Dragana Šošića.

"Medijima je plasirano da su ubijeni sa srpske strane. Herenda je bio precizan i rekao je da su se on i Dragan nalazili na prostoru bivše zgrade žSteleksaž, odnosno Elektrotehničkog fakulteta. Zamaskirani, sa te pozicije gađali su ih na mostu kad su mladić i djevojka pokušali da pređu na stranu Republike Srpske", naveo je Garaplija 2002. godine.

Prema tvrdnjama svjedoka, obje zaraćene strane dogovorili su da Boško i Admira u dio Sarajeva pod srpskom kontrolom pređu preko Vrbanja mosta, ali pucnjima iz dijela grada pod muslimanskom kontrolom taj dogovor je pogažen.

Njihova zagrljena tijela nedjelju dana su ležala na ničijoj zemlji. Ni Unprofor nije smio ili nije htio da ih evakuiše. Učinila je to Vojska Repubike Srpske.

Admira i Boško sahranjeni su u Republici Srpskoj, da bi nakon rata njihova tijela bila prenesena na sarajevsko groblje "Lav".

Za njihovo ubistvo niko nije odgovarao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana