Posljednja Hitlerova bitka

Pantelija Matavulj
Posljednja Hitlerova bitka

Bitka u Ardenima, njemačka ofanziva u decembru 1944. godine bila je posljednji pokušaj da se preokrene tok rata na zapadnom bojištu i zadnja je ozbiljna njemačka napadna operacija u Drugom svjetskom ratu. Trajala je od 16. decembra 1944. do 25. januara 1945. godine.

Ambiciozna njemačka ofanziva 1944. godine kodnog imena "Straža na Rajni" kasnije preimenovana u "Jesenja magla", a u istoriji ratovanja zapamćena kao Bitka na izbočini preduzeta je na Hitlerovu inicijativu uz žestoko protivljenje njemačkih oficira. Smatrali su da je Hitler s obzirom na raspoložive snage postavio preambiciozan cilj. No Njemačka je vrhovna komanda još uvijek bila za rizik većih ciljeva.

Hitler je ostao neumoljiv, odbacio je mali cilj. On je 11. i 12. decembra pozvao sve generale i zapovjednike divizija iz grupa armije B u svoj glavni štab Alderhorst kod Bad Nauheima da bi im saopštio svoju nepokolebljivu odluku. Motivisao ju je političkim i vojnim razlozima. Pitanje je da li je mogao uvjeriti svoje slušaoce.

Plan za ardensku ofanzivu bio je u cjelini Hitlerova zamisao. Još od ljetnih mjeseci 1944. godine nosio se mišlju da još jednom pređe u veliku, uspješnu ofanzivu, jer bi jedna ratna pobjeda bila važan uslov za moguće pregovore oko svršetka rata. Postoje mnogi razlozi za pretpostavku da je Hitler izabrao Ardene za odlučujući napad zato što je na tom terenu u proljeće 1940. godine postigao svoje prve senzacionalne vojne uspjehe.

Cilj ove ofanzive bio je da se savezničke trupe što dalje odbace od njemačke granice te da se odsjeku savezničke jedinice sjeverno od linije Bastogne–Brisel–Antverpen i unište. Još je važnije bilo onemogućiti da Antverpen i dalje bude saveznička luka za dovoz ljudi i robe. To je u stvari bio radikalan cilj ofanzive, tj. veliki cilj. Zadatak grupe armija B bio je da s trima armijama probije saveznički front, pošto be se prethodno vatrenim sredstvima neutralizovale savezničke snage u zoni proboja.

U 5.30 ujutro, 16. decembra 1944. godine dvije hiljade njemačkih topova otvorilo je vatru na američke položaje između Monschaua i Echterncha. Kroz maglu je krenulo četrnaest njemačkih divizija prema nedovoljno zaposjednutim američkim linijama. Američki general Omar Bredli, zapovjednik 12. grupe armije, mogao je tog trenutka raspolagati 31. divizijom na zapadnoj granici Njemačke. Šesnaest od tih divizija nalazilo se sjeverno od Ardena između Gelzenkirhena  i Monschaua. Deset divizija nalazilo se preko rijeke Sar južno od Ardena, a u samim je Ardenima duž fronta od oko 200 kilometara bilo samo pet divizija.

U sumrak 17. decembra tenkovi 6. SS oklopne armije već su ušli 40 kilometara u Belgiju, te se jedna borbena grupa nalazila 16 kilometara od komadnog mjesta američke 1. armije u Spau i u blizini dvaju velikih skladišta benzina. Tokom dana naišli su na trupe američke 7. oklopne divizije koja je iz okoline Ahena žurila prema St. Vithu, i tada se SS-ovcima predalo 160 Amerikanaca koji su kasnije pobijeni.

Predveče 27. decembra bio je uništen istureni dio Manteufelove 5. oklopne armije, a ostale divizije povukle su se na Rochefort. Time je zauvijek propala šansa Nijemaca da pređu  rijeku Mass.

Prekretnica u borbi u Ardenima bila je 26. decembra. Tog su dana kod Dinanta nadomak Masa, tenkovi 1. američke armije raspršili njemačke nade kad su spriječili njemačkim jedinicama da pređu preko rijeke.

A što se tiče Hitlera, on je već 15. januara napustio svoju vrhovnu komandu u Ziegenbergu i vratio se u Berlin, a 20. januara povukao je 6. SS oklopnu armiju iz Ardena da bi je mogao angažovati protiv Crvene armije u bici kod Budimpešte, jer je 12. januara počela velika sovjetska ofanziva u Poljskoj.

Iako je Montgomeri gotovo tri nedjelje zapovijedao dvjema od ukupno tri angažovane američke armije, bitka u Ardenima bila je bitka američkog vojnika. On je dobio bitku, ali je platio strahovito visoku cijenu: 91.000 ubijenih, ranjenih i zarobljenih. Nijemci su izgubili 84.000 vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana