Pogledajte posljednju bitku za Berlin u Drugom svjetskom ratu

Agencije
Pogledajte posljednju bitku za Berlin u Drugom svjetskom ratu

Šetajući Berlinom danas, teško je zamisliti da je ovaj grad nekada bio u ruševinama – davne ’45. u prestonici Njemačke odigrala se jedna od najvažnijih bitaka Drugog svjetskog rata koja je ujedno označila i njegov kraj.

Berlin je danas jedna od najvažnijih kulturnih prestonica Evrope - muzeji, umjetničke galerije i kafei mogu se vidjeti gotovo na svakom ćošku, a razdragani turisti i stanovnici uživaju u arhitekturi i drugim čarima grada.

Ali, za stanovnike Berlina proljeće 1945. godine bilo je doba stradanja.

Crvena armija stupila je u prestonicu 21. aprila. Iako je većini Nijemaca bilo jasno da je sudbina Berlina bila zapečaćena, otpor je nastavljen.

Raspoložive snage za odbranu grada uključivale su nekoliko divizija kopnene vojske (Wehrmacht Heer) i diviziju Waffen-SS, kao i mladiće iz Hitlerove omladine (Hitlerjugend, veterane iz Prvog svjetskog rata i starije vojnike (Volkssturm). Ali, ove snage nisu bile dovoljne da zaustave Sovjetsko napredovanje ka centru Berlina.

Nakon par nedjelja borbe, većina nacističkih oružanih snaga se predala. Taj dan, 8. maj, označio je kraj Hitlerovog osvajačkog pohoda.

Grad je bio razrušen gotovo u potpunosti, a osnovih životnih potrepština poput vode, hrane i lekova bilo je vrlo malo. Možda najveći problem bio je taj što je stanovništvo ostalo bez nade.

Sam rat, koji je odnio više od 60 miliona života, započeo je 1. septembra 1939. godine, napadom Njemačke na Poljsku.

Kako su izgledali posljednji dani Trećeg Rajha, možete vidjeti ovdje:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana