Погледајте посљедњу битку за Берлин у Другом свјетском рату

Агенције
Погледајте посљедњу битку за Берлин у Другом свјетском рату

Шетајући Берлином данас, тешко је замислити да је овај град некада био у рушевинама – давне ’45. у престоници Њемачке одиграла се једна од најважнијих битака Другог свјетског рата која је уједно означила и његов крај.

Берлин је данас једна од најважнијих културних престоница Европе - музеји, умјетничке галерије и кафеи могу се видјети готово на сваком ћошку, а раздрагани туристи и становници уживају у архитектури и другим чарима града.

Али, за становнике Берлина прољеће 1945. године било је доба страдања.

Црвена армија ступила је у престоницу 21. априла. Иако је већини Нијемаца било јасно да је судбина Берлина била запечаћена, отпор је настављен.

Расположиве снаге за одбрану града укључивале су неколико дивизија копнене војске (Wehrmacht Heer) и дивизију Waffen-SS, као и младиће из Хитлерове омладине (Hitlerjugend, ветеране из Првог свjетског рата и старије војнике (Volkssturm). Али, ове снаге нису биле довољне да зауставе Совјетско напредовање ка центру Берлина.

Након пар недjеља борбе, већина нацистичких оружаних снага се предала. Тај дан, 8. мај, означио је крај Хитлеровог освајачког похода.

Град је био разрушен готово у потпуности, а основих животних потрепштина попут воде, хране и лекова било је врло мало. Можда највећи проблем био је тај што је становништво остало без наде.

Сам рат, који је однио више од 60 милиона живота, започео је 1. септембра 1939. године, нападом Њемачке на Пољску.

Како су изгледали посљедњи дани Трећег Рајха, можете видјети овдје:

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана