Ovo su najmonstruozniji nacistički ljekari

express.hr
Ovo su najmonstruozniji nacistički ljekari

Nažalost, Jozef Mengele nije bio jedini nacistički ljekar koji je sprovodio jezive eksperimente nad ljudima.

Eksperimenti koje su nacisti sprovodili u Drugom svjetskom ratu bili su izrazito brutalni i često su se obavljali na deci. Vjerovatno najpoznatiji ljnjkar-monstrum bio je Jozef Mengele, o kome smo i ranije pisali. No, danas vam donosimo spisak nešto manje poznatih nacističkih ljkara koji su prednjačili u svojoj okrutnosti. Njihova imena istorija ne bi smijela da zaboravi, kako se više nikada ne bi ponovilo ništa slično.

Fridrih Vegener

Vegener je bio visoko rangiran ljekar među nacistima, iako je danas poznatiji po rijetkoj bolesti koja dobila ime po njeme - Vegenerova granulomatoza. Vegener je bio zadužen za jevrejska geta u Poljskoj, gdje je po logorima obavljao razne medicinske eksperimente.

Ernst-Robert Gravic

Za vrijeme Drugog svjetskog rata pokušao je da iskoreni 'perverzan svijet homoseksualnosti'. Eksperimenti koje je obavljao bili su izuzetno bolni.

Albert Vidman

Njemački hemičar, a ujedno i visoki oficir SS-a, radio je na programu eutanazije 'Actrion T4'. Bio je stručnjak za eutanaziju djece, trovanje i ubijanje djece injekcijama.

Eugen Fišer

Ideja kojom su se nacisti vodili, djelo je ovog čoveka. On je tvorac teorije nadmoćnosti arijevske rase, po kojoj određene etničke, vjerske, rasne i seksualne grupe ne bi uopšte trebalo da postoje.

Emil Kašub

Emil je sprovodio eksperimente nad zdravim zatvorenicima ubrizgavajući im otrovne materije. Reakcije na njihovoj koži, rane koje krvare i druge povrede je fotografisao za potrebe svojih eksperimenata. Većina njegovih pacijenata zbog njih je i umrla.

Ervin Ding Šuler

Hirurg koji je došao do titule majora u ozloglašenim SS logorima, ostao je zapamćen po svojim brutalnim eksperimentima u koncentracionom logoru Buhenvald. Od 1939. do 1945. obavljao je eksperimente nad zatvorenicima, a to je uključivalo ubrizgavanje različitih virusa i izazivanja groznice, tifusa i kolere.

Herta Oberhauzer

Među ljekarima monstrumima bilo je i žena. Jedna od njih je bila i Herta, u to vrijeme posebno ozloglašena. Ono po čemu se isticala jesu eksperimenti nad ženama, u najvećem broju slučajeva Poljakinjama, ali i ubijanje djece injekcijama nakon čega su im vađena pluća i drugi vitalni organi.

Karl Brant

Brant se pridružio Hitlerovoj stranci 1932. godine i brzo je postao visoko pozicioniran u SS-u. Bio je zadužen za sprovođenje programa eutanazije. Za taj i druge ratne zločine osuđen je 1948. godine.

Karl Klauberg

Kao i svi drugi na ovoj listi, Karl je bio zadužen za medicinske testove, ali njegova specijalnost bila je sterilizacija, koju je obavljao nad zatvorenicima logora Aušvic.

Hans Epinger

Tokom Drugog svjetskog rata Epinger je dobio reputaciju ozloglašenog zahvaljujući testovima koje je obavljao nad logorašima u logoru Dahau. Davao im je da piju isključivo morsku vodu, što je izazivalo ekstremnu dehidraciju, a prežjiveli su ispričali da su logoraši lizali pod u pokušaju da unesu malo vode u organizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana