Ово су најмонструознији нацистички љекари

express.hr
Ово су најмонструознији нацистички љекари

Нажалост, Јозеф Менгеле није био једини нацистички љекар који је спроводио језиве експерименте над људима.

Експерименти које су нацисти спроводили у Другом свјетском рату били су изразито брутални и често су се обављали на деци. Вјероватно најпознатији љњкар-монструм био је Јозеф Менгеле, о коме смо и раније писали. Но, данас вам доносимо списак нешто мање познатих нацистичких љкара који су предњачили у својој окрутности. Њихова имена историја не би смијела да заборави, како се више никада не би поновило ништа слично.

Фридрих Вегенер

Вегенер је био високо рангиран љекар међу нацистима, иако је данас познатији по ријеткој болести која добила име по њеме - Вегенерова грануломатоза. Вегенер је био задужен за јеврејска гета у Пољској, гдје је по логорима обављао разне медицинске експерименте.

Ернст-Роберт Гравиц

За вријеме Другог свјетског рата покушао је да искорени 'перверзан свијет хомосексуалности'. Експерименти које је обављао били су изузетно болни.

Алберт Видман

Њемачки хемичар, а уједно и високи официр СС-а, радио је на програму еутаназије 'Actrion Т4'. Био је стручњак за еутаназију дjеце, тровање и убијање дjеце ињекцијама.

Еуген Фишер

Идеја којом су се нацисти водили, дјело је овог човека. Он је творац теорије надмоћности аријевске расе, по којој одређене етничке, вјерске, расне и сексуалне групе не би уопште требало да постоје.

Емил Кашуб

Емил је спроводио експерименте над здравим затвореницима убризгавајући им отровне материје. Реакције на њиховој кожи, ране које крваре и друге повреде је фотографисао за потребе својих експеримената. Већина његових пацијената због њих је и умрла.

Ервин Динг Шулер

Хирург који је дошао до титуле мајора у озлоглашеним СС логорима, остао је запамћен по својим бруталним експериментима у концентрационом логору Бухенвалд. Од 1939. до 1945. обављао је експерименте над затвореницима, а то је укључивало убризгавање различитих вируса и изазивања грознице, тифуса и колере.

Херта Оберхаузер

Међу љекарима монструмима било је и жена. Једна од њих је била и Херта, у то вријеме посебно озлоглашена. Оно по чему се истицала јесу експерименти над женама, у највећем броју случајева Пољакињама, али и убијање дјеце ињекцијама након чега су им вађена плућа и други витални органи.

Карл Брант

Брант се придружио Хитлеровој странци 1932. године и брзо је постао високо позициониран у СС-у. Био је задужен за спровођење програма еутаназије. За тај и друге ратне злочине осуђен је 1948. године.

Карл Клауберг

Као и сви други на овој листи, Карл је био задужен за медицинске тестове, али његова специјалност била је стерилизација, коју је обављао над затвореницима логора Аушвиц.

Ханс Епингер

Током Другог свјетског рата Епингер је добио репутацију озлоглашеног захваљујући тестовима које је обављао над логорашима у логору Дахау. Давао им је да пију искључиво морску воду, што је изазивало екстремну дехидрацију, а прежјивели су испричали да су логораши лизали под у покушају да унесу мало воде у организам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана