Ovako je izgledala Staljinova sahrana VIDEO

express.hr
Ovako je izgledala Staljinova sahrana VIDEO

Obožavan i omražen u isto vrijeme - u doba njegove vladavine Sovjetski Savez se razvio iz nazadne poljoprivredne zemlje u svjetsku silu.

Uprkos napredovanju Sovjetskog Saveza, Josiv Visarionovič Džugašvili Staljin je bio odgovoran za smrt oko 20 miliona ljudi.


Bio je ključni čovjek u paktu s Hitlerom koji se u jednom trenutku okrenuo protiv njega, ali Staljina je imao sreće, pa je Sovjetski savez kraj rata dočekao sa teritorijalnim proširenjem u vidu grupe satelitskih država.

Uslijedile su godine političkih čistki, torture, oslabljene poljoprivrede i strahovlade diktatora.

Iznenadna smrt

Staljin je bio naizgled stabilnog zdravstvenog stanja, pa njegovi ljekari ni po čemu nisu slutili da bi uskoro mogao da umre.

Njegovi su saradnici pronašli su njegovo telo 1. marta, koje je odnio policajac tajne službe, a sutradan je izvršena obdukcija. Staljin je umro u svojoj vikendici.

Zaključeno je da je smrt nastupila uslijed lošeg fizičkog stanja diktatora koje je prouzrokovao visok krvni pritisak, zakrčeni krvni sudovi, a otkriven je i početni stadijum ciroze jetre.

Svi ovi zdravstveni problemi doprineli su tome da Staljin doživi moždani udar, što je u kombinaciji s unutrašnjim krvarenjem prouzrokovalo gušenje.

Zanimljivo je da, zbog Staljinovog brutalnog karaktera, niko nije ulazio u sobu u kojoj su ljudi mislili da spava sve do predveče, iz straha da ga ne probude.

Sahrana je organizovana 9. marta 1953. godine na Crvenom trgu u Moskvi.

Josif Staljin sahranjen je kraj Vladimira Lenjina, a prema procjenama se u tom trenutku od njega oprostilo više od milion i po ljudi.

Kako je sve to izgledalo, pogledajte u video-snimku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana