Овако је изгледала Стаљинова сахрана VIDEO

Овако је изгледала Стаљинова сахрана VIDEO 19.03.2017 15:44 | express.hr

Обожаван и омражен у исто вријеме - у доба његове владавине Совјетски Савез се развио из назадне пољопривредне земље у свјетску силу.

Упркос напредовању Совјетског Савеза, Јосив Висарионович Џугашвили Стаљин је био одговоран за смрт око 20 милиона људи.


Био је кључни човјек у пакту с Хитлером који се у једном тренутку окренуо против њега, али Стаљина је имао среће, па је Совјетски савез крај рата дочекао са територијалним проширењем у виду групе сателитских држава.

Услиједиле су године политичких чистки, тортуре, ослабљене пољопривреде и страховладе диктатора.

Изненадна смрт

Стаљин је био наизглед стабилног здравственог стања, па његови љекари ни по чему нису слутили да би ускоро могао да умре.

Његови су сарадници пронашли су његово тело 1. марта, које је однио полицајац тајне службе, а сутрадан је извршена обдукција. Стаљин је умро у својој викендици.

Закључено је да је смрт наступила услијед лошег физичког стања диктатора које је проузроковао висок крвни притисак, закрчени крвни судови, а откривен је и почетни стадијум цирозе јетре.

Сви ови здравствени проблеми допринели су томе да Стаљин доживи мождани удар, што је у комбинацији с унутрашњим крварењем проузроковало гушење.

Занимљиво је да, због Стаљиновог бруталног карактера, нико није улазио у собу у којој су људи мислили да спава све до предвече, из страха да га не пробуде.

Сахрана је организована 9. марта 1953. године на Црвеном тргу у Москви.

Јосиф Стаљин сахрањен је крај Владимира Лењина, а према процјенама се у том тренутку од њега опростило више од милион и по људи.

Како је све то изгледало, погледајте у видео-снимку:© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица