Откриће које би могло пољуљати историју ислама

Агенције
Откриће које би могло пољуљати историју ислама

Тестирањем угљеника из Курана стручњаци су дошли до неочекиваног резултата

 

Ако се покаже да су најновија открића о светој књизи ислама истинита, читава историја ове религије могла би се поново исписати, а чак би могла пасти сијенка на 'небеско' поријекло светог текста.

Научници вјерују да је копија Курана, која се налази у библиотеци у Бирмингему, исписана у неко доба између 545. и 568. године. То не би било нимало чудно да није раширено вјеровање да је пророк Мухамед рођен 570. године, а умро 632.

Копија Курана коју посједује енглеска библиотека сматра се најстаријом на свијету (иако није ријеч о цијелом тексту, него само о сурама, тј. поглављима, 18-20), а након што су научници тестирали угљеник малог пергамента из свете књиге, дошли су до невјероватног открића о њеној старости.

Иначе, датирање угљеником сматра се једном од најпрецизнијих метода одређивања старости, а ово конкретно истраживање показало је да је књига написана прије рођења Мухамеда, или у најбољем случају у његовом дјетињству.

Ако се нова открића покажу истинитим, поставља се питање о поријеклу исламске свете књиге, иако треба напоменути да није тестирано мастило него само пергамент, па постоји могућност да је Куран једноставно написан на старом папиру.

Службено, Куран није написан до 653. године, кад је његово писање наредио калиф Осман, иако се вјерује да су написани дијелови Курана били у оптицају и прије тога. Пре него што је записан, Куран се преносио усмјеним путем, а најпреданији вјерници би научили читав текст напамет.

Неки научници вјерују да Мухамед није примио Куран из неба, као што је тврдио током живота, него да је умјесто тога сакупљао текстове и скрипте који су одговарали његовом политичком циљу, пише Бизнис инсајдер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана