Oslobodilački pokret u Banjaluci (4): Prestrojavanje komunista

Priredio Zoran S. Mačkić
Oslobodilački pokret u Banjaluci (4): Prestrojavanje komunista

Vinko Rudić, kodnog imena "Alkar", najsposobniji ustaški obavještajac u Banjaluci, dostavio je Zapovjedništvu Ustaške vojnice u Zagrebu Izvješće o komunističkoj organizaciji u Banjaluci do 10. aprila 1941. i poslije. On u izvještaju piše:

"Dok su dužnostnici Obavieštajnog ureda UNS-e bili među spomenutom komunističkom skupinom, doznali su da su suradnici MKK: Derviš Kosović, sudija Sudbenog stola, Šemso Kulenović, pekar u vojnoj pekari, Krupić, sudija Kotarskog suda, domobranski poručnik Mario Mileta, skladištar vojnog magacina, dr Asim Kulenović, liječnik u Državnoj bolnici, Husika Jusufović, gostioničar, itd. Iza te komunističke skupine se krije podžupan Ahmet Krupić, kao spiritus movens.

Kontrašpijunažom Idriza Lađarevića, Jerka Anzulovića, te Rašida Ikanovića, činovnika ŽRO (koji su surađivali sa MKK), stavljeno je MKK-u do znanja da će biti razkrinkani po UNS-i (pošto su izdani od navodnih njihovih suradnika, a koji su u stvari ustaški špijuni među njima). Iz toga razloga nije bilo moguće totalno razkrinkavanje komunista, nego uhićene su one osobe za koje smo konkretno dokaze imali da su protudržavno djelovali. To preuranjeno uhićenje izvršeno je u studenom 1942.

Nestručnim vođenjem iztrage i stalnim intervencijama velikog župana dr Dragana Hadrovića, podžupana Ahmeta Krupića i ing. Salihagića pušćani su jedan po jedan iz uza Zaštitnog redarstva, a neki čak i izpred Pokretnog priekog suda. Navodi se slučaj domobranskog poručnika Maria Milete, koji je nama osobno uručio 1.000 puščanih naboja i 11 bombi za partizane u šumu, te je i pored toga pušćen u "nedostatku dokaza". Sada šeta po gradu, vraćen je na staru dužnost, cinički se potsmjehiva vlastima, govoreći da mu nitko ništa ne može dok je njegovih zaštitnika!

Od ciele uhićene komunističke bande u uzama nalaze se još samo Božidar Radulović, Obrad Pašagić, Edhem Džaferagić i Stanko Bjelajac.

Za vrieme dok je vršeno uhićenje MKK i njegovih suradnika te vođenja iztrage (uhićeno je oko 20 komunista), među komunistima nastala je bezglavost. Tako su bili nedjelatni sve dok Centralni komunistički komitet nije poslao u Banjaluku ing. Danila Glumca, koji je trebao izvršiti reorganizaciju komunističke organizacije. To je bilo u veljači 1943.

Ing. Glumac odmah se prihvatio posla. Donio je sa sobom veće svote novca (imao je vezu sa KP u Zagrebu i od njih primao novac i direktive), a kao prve svoje suradnike okuplja: Omera Bijedića, pekarskog pomoćnika, domobr. poručnika Romea Debevca, opkoparskog bojnika ing. Milivoja Kundaka, još preostalog Židova Emila Rozenfelda, elektrotehničara Borka Jeftanovića, stožernog narednika Ivana Rosića, ing. Sitkiju Behmena, činovnicu Ravnateljstva šuma Milenu Petković, Stevu Petkovića, Seku Petković i druge komuniste.

Ing. Danilo Glumac i drugovi tek su komitet formirali, a već su dužnostnici UNS-e "Alkar" i "Br. 1" upali u njihove redove kao "partizanski kuriri" i izviestno vrieme počeli s njima "surađivati". Pošto su uočili da izti mogu dati vezu i sa drugim gradovima, pustili su predmet da se razvija. Tako smo došli u dodir sa komunistima u Zagrebu (Stjepan Franjković), Priedoru (Kristina Rađenović), Sanskom Mostu (Mirko Lenić), Hrv. i Bos. Dubici (Stanko Petroci), Sarajevu (Bogdan Gajić) itd. Uspjelo je "Alkaru" da dođe u izravnu vezu sa partizanima (Rakelići kod Sanskoga Mosta), gdje je dobio dragocjene podatke o snazi i namjerama partizanskih jedinica, te na osnovu podnešenih izvieštaja, preduzete su protumjere pravovremeno.

U ožujku 1943. premještajem domobr. bojnika ing. Milivoja Kundaka, poručnika Romea Debevca i stož. nared. Ivana Rosića u Brod n/S, uhićenjem Omera Bijedića, te nestankom ing. Danila Glumca, MKK se razpao. Iz taktičkih razloga nije izvršeno sveukupno uhićenje njihovih saradnika u Banjaluci i u drugim mjestima, osim Hrv. i Bos. Dubice, gdje se moralo izvršiti uhićenje, pošto su tamošnji komunisti nanosili ogromne štete državi.

Momentalno ne postoji u Banjaluci nikakove komunističke organizacije (premda ne može se reći da su nedjelatni). Postoji u Banjaluci još par grupica komunista, koji van partije pomažu partizane i šire komunističku promidžbu.

Kad sredim predmet ing. Danila Glumca i drugova, biće dostavljen gornjem naslovu na daljnji postupak.

Za vrieme dok sam vršio dužnost izviestitelja Obavieštajnog ureda UNS-e, uradio sam spisak politički sumnjivih osoba prema podatcima koje sam sabrao od pouzdanika Obavieštajnog ureda, podataka koje je dostavio Ustaški logor u Banjaluci, kao i podatcima kojima je razpolagao Obavieštajni ured".

"Alkar" je kao najopasnije imenovao podžupana Ahmeta Krupića, koji je "izraziti komunista" i"vrlo rafiniran i opasan tip", zatim inž. Suljagu Salihagića, "anglofila i velikog neprijatelja ustaške Hrvatske", koji "važi kao jedan od glavnih vođa pokreta za autonomiju Bosne" i koji je "skupljao podatke o tobožnjim zvjerstvima ustaša nad ovdašnjim Srbima", te velikog župana dr Dragana Hadrovića, "anglofila" i "zaštitnika komunista", koji "ide na sastanke koje održavaju ovdašnji autonomaši". (Kraj)

Priredio Zoran S. Mačkić, arhivski savjetnik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana