Ortopedski zavod Marija Zvijezda (12): Od 1970. Zavodu ime Dr Miroslav Zotović

Mr Bojan STOJNIĆ
Ortopedski zavod Marija Zvijezda (12): Od 1970. Zavodu ime Dr Miroslav Zotović

Savjet Zavoda za medicinsku rehabilitaciju je 29. decembra 1970. donio novi statut i preimenovao ustanovu u Zavod za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" zbog velikih zasluga dr Miroslava Zotovića za razvoj savremene rehabilitacije u Jugoslaviji.

Zavod je imao "karakter zdravstvene ustanove od posebnog društvenog interesa" i bio "samostalna i samoupravna radna organizacija". Poslovao je na principu dohotka. Zavodom se upravljalo neposredno i posredno. Radnici su Zavodom neposredno upravljali preko zbora radnih ljudi i putem referenduma, a posredno preko Savjeta Zavoda kao organa upravljanja. Kolektivni izvršni organ Zavoda bio je Izvršni odbor, kojeg je birao Savjet Zavoda. Direktor Zavoda bio je "inokosni izvršni organ i najviši rukovodilac Zavoda".

Zavod je vršio kompleksnu rehabilitaciju odraslih, kompleksnu rehabilitaciju djece i omladine ometene u fizičkom razvoju, obavljao poslove iz oblasti konzervativne i operativne ortopedije, proizvodio i aplicirao ortotička i ortopedska pomagala, bavio se naučnoistraživačkim radom iz oblasti rehabilitacije odraslih i djece, ortopedije, proizvodnje i aplikacije ortopedskih pomagala, vršio specijalističku fizijatrijsku i ortopedsku službu, promet određenih vrsta trgovačke robe invalidnim licima, usluge trećim licima, sarađivao i funkcionalno se povezivao sa drugim rehabilitacionim ustanovama i radnim organizacijama.

Zavod se i dalje sastojao od organizacionih jedinica: Odjeljenja za rehabilitaciju odraslih, Odjeljenja za rehabilitaciju djece i omladine, Odjeljenja za ortopediju, Odjeljenja za tehničku ortopediju i ortotiku, Odjeljenja za naučnoistraživački rad, Odjeljenja zajedničkih službi i Restorana. Zavod je 31. decembra 1970. imao 220 zaposlenih, od kojih četiri specijalista, pet sa visokom, 22 sa višom, 43 sa srednjom i 22 sa nepotpunom srednjom školskom spremom, 41 visokokvalifikovanog, 23 kvalifikovana, 17 polukvalifikovanih i 43 nekvalifikovana radnika. Zavod je raspolagao sa 110 bolesničkih postelja, dok je broj pacijenata iznosio 820.

Novi statut od 26. decembra 1972. je u Zavod unio određene organizacione promjene. U njegovom sastavu je bilo pet organizacionih jedinica: Sektor ortopedske hirurgije, tehničke ortopedije i rehabilitacije amputiraca, Sektor za rehabilitaciju djece i omladine, osnovno obrazovanje i profesionalnu rehabilitaciju djece i omladine, Sektor za rehabilitaciju odraslih muškaraca, Sektor za rehabilitaciju hemiplegičara, paraplegičara i žena i Sektor zajedničkih službi.

Zavod je te 1972. radio punom snagom. Imao je izvrstan tim stručnjaka i raspolagao RTG kabinetom, biohemijskom laboratorijom, kabinetima za elektrodijagnostiku, kliničku psihologiju, logopediju i socijalni rad. U sklopu obilježavanja dvadesetogodišnjice rada u socijalističkoj Jugoslaviji, ponovo su počele sa radom Protetika i Ortopedska hirurgija.

Prema Statutu iz juna 1974, Zavod je obavljao djelatnost preko tri organizacione jedinice: Službe za rehabilitaciju sa Odjeljenjem za prijem, dijagnostiku i specijalističkom ambulantom, Odjeljenjem za rehabilitaciju djece i omladine, Odjeljenjem paraplegičara i hemiplegičara, Odjeljenjem hirurgije i amputiraca, Odjeljenjem za posttraumatska i reumatsko-degenerativna oboljenja, Odjeljenjem fizio i radne terapije, Odjeljenjem kliničke psihologije, defektologije i socijalnog rada; Službe ortotike i protetike sa Odsjekom za prijem i obradu pacijenata, Odsjekom za mehaniku, Odsjekom za drvodeljce, Odsjekom za plastiku, Odsjekom za bandažu i Odsjekom za ortopedsku obuću i Službe zajedničkih poslova.

Zavod je krajem 1974. imao 301 zaposlenog, od kojih osam specijalista, 15 sa visokom, 33 sa višom, 83 sa srednjom, 12 sa nižom stručnom spremom, 55 visokokvalifikovanih, 38 kvalifikovanih, 49 polukvalifikovanih i osam nekvalifikovanih radnika. Uz rad i vanredne studije, specijalizaciju i školovanje, "jedan stepen višeg obrazovanja" steklo je 77 radnika". Zavod je raspolagao sa 360 postelja, što je bilo na nivou od prije zemljotresa u oktobru 1969, a kroz Zavod je prošlo 3.114 pacijenata. Zavod je posjedovao 84 stana.

Zavod je u to vrijeme bio specifična zdravstvena institucija, s obzirom na činjenicu da su proizvodnja ortopedskih pomagala i medicinska rehabilitacija dvije funkcionalno različite kategorije. Obje službe imaju zajedničkih ciljeva, ali isto tako mogu imati i punu poslovnu samostalnost. Zavod je, s jedne strane, imao republički i opštejugoslovenski značaj, a sa druge "minimum ekonomskih uslova za povećanje kapaciteta i brži razvoj". Ovakva organizacija imala je "nužne negativne konsekvence na kompletno uspješno izvršavanje njihovih heterogenih zadataka i stepen uspješnosti poslovanja". Složenost finansijske problematike bila je uslovljena "ugovaranjem neekonomskih cijena sa fondom zdravstvenog osiguranja", kako za zdravstveni rehabilitacioni tretman tako i za proizvodnju ortopedskih pomagala.

Mr Bojan STOJNIĆ, direktor Arhiva Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana