Нови докази: Титаник није потопила санта леда

Агенције
Нови докази: Титаник није потопила санта леда

Потонуће Титаника проузроковао је огроман пожар у трупу брода, а не његов судар са сантом леда, сматрају стручњаци.

Најновији докази упућују на то да је велика ватра у трупу брода горјела скоро три недјеље прије него што је испловио из луке у Саутемптону, пише Индепендент.

Упркос томе што су стручњаци и раније разматрали овај сценарио, ријетке фотографије које су тек недавно проучене показале су да би пожар заиста могао да буде узрок потонућа некада највећег путничког брода на свијету.

Новинар Сенан Молони, који се већ више од 30 година бави проучавањем Титаника, анализирао је фотографије које су главни електроинжењери начинили прије него што је брод напустио бродоградилиште у Белфасту.

Малони наводи да је приметио црне трагове, дуге девет метара, дуж предњег десног дијела трупа, мало иза мјеста које је пробила санта леда.

"То је исто мјесто у које је ударила санта и чини се да је на њему већ постојало оштећење или да је био знатно ослабљен чак прије него што је брод напустио бродоградилиште", рекао је Малони.

Стручњаци су потврдили да је трагове највјероватније проузроковао пожар у три спрата високом складишту угља, иза једне од ложионица.

Тим од 12 људи покушао је да угаси пожар који је достигао температуру од 1000 степени Целзијусових, али су напори чланова групе били узалудни.

Мелони наводи да нико од путника није био обавијештен о пожару јер је Џеј Брус Исмеј, предсједник компаније која је градила Титаник, претходно забранио особљу да износи овај проблем у јавност.

У документарцу "Titanic: The New Evidence" британског Канала 4, наводи се да је брод такође усидрен на супротну страну од оне којом је првобитно требало да исплови, како путници не би видели ватру.

"Нико до сада није истражио ове трагове. Они потпуно мијењају целу причу. Металуршки стручњаци објаснили су нам да челик на високим температурама постаје крт и да се његова јачина смањује за 75 одсто. Када је брод ударио у санту леда, зид трупа био је већ толико ослабљен да се лако покидао. Знало се за пожар, али је одлучено да се проблем заташка. Титаник никада није ни требало да исплови", наводи Малони.

Реј Бостон, стручњак који више од 20 година проучава путовање Титаника, изјавио је још 2008. године да вјерује да је бар десетак дана прије него што је брод напустио Саутемптон на њему избио пожар, највјероватније током тестирања његове брзине.

Бостон је истакао да је тај пожар могао да проузрокује "озбиљне експлозије" под палубом прије него што би Титаник стигао до Њујорка.

У несрећи која се догодила у априлу 1912. године настрадало је више од 1.500 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана