Nevjerovatno otkriće o drevnom gradu za koji niko nije znao

Nevjerovatno otkriće o drevnom gradu za koji niko nije znao 21.02.2018 09:34 | Agencija

"Izgubljeni" meksički grad koji su izgradili rivali drevnih Asteka imao je gotovo jednak broj građevina kao Menhetn i bio je dom 100.000 ljudi, pokazalo je novo istraživanje.

Rasprostranjeni urbani centar Angamuko bio je dio imperije Taraski, indijanskog naroda nastanjenog na visokom vulkanskom platou na sjeveru meksičke države Mičoakan.


U pitanju je velika civilizacija sa početka 16. vijeka, iz vremena prije nego što su stigli Evropljani izazivajući pustoš ratovima i bolestima. Na određenom području još žive potomci pomenute civilizacije.

Grad je otkriven "Lidar sistemom". Naučnici su, pomoću lasera, iz vazduha uspjeli su da sklope 3D mapu grada blizu današnjeg grada Morelija u državi Mičoakan.

Istraživanje je pokazalo da je riječ o gradu površine preko 16 kvadratnih kilometara koji čine piramide, hramovi, putevi i trgovi.

"Sama pomisao na to da je ovaj grad postojao u srcu Meksika sve ovo vrijeme, a da to niko nije znao, je nevjerovatna", ističe arheolog Kris Fišer.

Fišer je na osnovu napravljene mape procijenio da je grad nastanjivalo 100.000 ljudi, u periodu između 100. i 1.350. godine.

"To je ogromno područje sa mnogo ljudi i mnogo građevina. Ako upotrebite matematiku, govorimo o 40.000 temelja, što je gotovo isti broj zgrada kao na Menhetnu."

Arheolozi su grad pronašli 2007. godine i pokušali da ga istraže na tradicionalan način, ali su ubrzo shvatili da će im u istraživanju proći 10 godina.

Istraživači su zatim upotrebili "Lidar tehniku" koja im je pomogla u otkrivanju detalja. Ona je pomogla arheolozima da početkom februara otkriju izgubljeni majanski grad u džungli regiona Peter u Gvatemali.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica