Невјероватно откриће о древном граду за који нико није знао

Агенција
Невјероватно откриће о древном граду за који нико није знао

"Изгубљени" мексички град који су изградили ривали древних Астека имао је готово једнак број грађевина као Менхетн и био је дом 100.000 људи, показало је ново истраживање.

Распрострањени урбани центар Ангамуко био је дио империје Тараски, индијанског народа настањеног на високом вулканском платоу на сјеверу мексичке државе Мичоакан.


У питању је велика цивилизација са почетка 16. вијека, из времена прије него што су стигли Европљани изазивајући пустош ратовима и болестима. На одређеном подручју још живе потомци поменуте цивилизације.

Град је откривен "Лидар системом". Научници су, помоћу ласера, из ваздуха успјели су да склопе 3Д мапу града близу данашњег града Морелија у држави Мичоакан.

Истраживање је показало да је ријеч о граду површине преко 16 квадратних километара који чине пирамиде, храмови, путеви и тргови.

"Сама помисао на то да је овај град постојао у срцу Мексика све ово вријеме, а да то нико није знао, је невјероватна", истиче археолог Крис Фишер.

Фишер је на основу направљене мапе процијенио да је град настањивало 100.000 људи, у периоду између 100. и 1.350. године.

"То је огромно подручје са много људи и много грађевина. Ако употребите математику, говоримо о 40.000 темеља, што је готово исти број зграда као на Менхетну."

Археолози су град пронашли 2007. године и покушали да га истраже на традиционалан начин, али су убрзо схватили да ће им у истраживању проћи 10 година.

Истраживачи су затим употребили "Лидар технику" која им је помогла у откривању детаља. Она је помогла археолозима да почетком фебруара открију изгубљени мајански град у џунгли региона Петер у Гватемали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана