Након 168 год. откривено од чега је славни композитор заиста умро

express.hr
Након 168 год. откривено од чега је славни композитор заиста умро

Иако се знало да је Фредерик Шопен годинама боловао од туберкулозе, најновије истраживање показало је да музички геније није умро од те болести.

Фредерик Шопен умро је 1849. године, у својој 40. години, а упркос томе што је као узрок смрти тада наведена туберкулоза, љекари и научници широм свијета расправљали су се око тога више од једног и по вијека.


Тим од девет научника објавио је недавно чланак у часопису "The American journal of medicine", у којем објашњава да је славни композитор умро од перикардитиса, ријетке компликације која се иначе појављује код обољелих од туберкулозе, иако од туберкулозе дефинитивно јесте боловао.

Овакво разјашњење узрока Шопенове смрти данас не би било могуће да није било његовог страха да га сахране живог, што у његово вријеме није био риједак случај и о чему се често расправљало.

"Закуните се да ћете ме отворити када умрем, како ме не бисте сахранили живог", молио је Шопен док је умирао у Паризу.

Његова молба је услишена. Прије него што је сахрањен на гробљу Пер Лашез, љекари су му извадили срце. Његова сестра је срце затим у тегли с коњаком прокријумчарила у његову домовину Пољску, упркос контролама руских власти под којом је тада Пољска била.

Шопеново срце провело је у тегли скоро цио вијек, у Цркви Светог крста у Варшави, да би га, мало прије него што ће црква страдати у разарању града 1944, један СС-овац однеио са собом, представљајући се као велики Шопенов обожавалац.

Однио га је у Берлин, а нове њемачке власти, тада ДДР-а, вратиле су срце као реликвију националног јунака, великана умјетности, одмах након завршетка Другог свјетског рата.

У наредних неколико деценија шпекулисало се да је Шопен умро од цистичне фиброзе, од дефицијенција алфа 1 антитрипсина, од митралне стенозе, чак и од цирозе јетре.

Дефицијенција алфа 1 антитрипсина је ријетки генетски поремећај који носиоца гена чини осетљивим на плућне инфекције. Очувано Шопеново срце, међутим, из бројних разлога није анализирано још од 1945.

Група научника недавно је коначно добила јединствену прилику да Шопеново срце проучи изблиза. Драгоцјени дио тијела великог композитора истраживачи су смјели само да посматрају, без отварања тегле, и одмах су примјетили да је срце прекривено танким слојем фиброзног ткива.

Убрзо су уочили и мала оштећења која су настала услијед озбиљних компликација од туберкулозе.

Коначна дијагноза је перикардитис, до којег је довело вишегодишње мучење с туберкулозом.

Иако је узрок Шопенове смрти сада већ сасвим јасан, јасно је и то да ово поглавље неће бити затворено све док се научницима не омогући да на узорку ткива из срца спроведу ДНК анализу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана