Najveća lažirana pomorska tragedija u istoriji

Agencije
Najveća lažirana pomorska tragedija u istoriji

U četiri sata ujutro 22. novembra 1963. trajekt Kornelijus G. Kolf sa 400 putnika polako je plovio sa Staten Ajlenda prema trajektnom pristaništu kod Ulice Vajthol na Donjem Menhetnu.

Još je bio mrak, bilo je hladno, a oni koji su na pristaništu dočekali trajekt nisu ni primjetili da se oko broda pojavljuju džinovski kraci hobotnice koja je odjednom izronila, obmotala se oko broda i, dok su putnici vrištali, povukla ga ispod površine mora.


Magazin Ozy podsjetio je na jedinu zabilježenu katastrofu u SAD u kojoj je ogromni glavonožac odvukao neki brod. Bila je to ujedno i najgora pomorska katastrofa u SAD ikad, a razlog zašto je skoro niko nije zapamtio jeste to što je tog dana, samo nekoliko sati kasnije, u Dalasu ubijen američki predsjednik Džon Kenedi.

Više od pola vijeka kasnije, umjetnik Džoi Redžinela sa Staten Ajlenda čuva sjećanja na živote izgubljene tog dana. Osnovao je veb-stranicu s rijetkim vijestima iz 1963. o toj nesreći i snimio dokumentarni film s dvojicom rijetkih očevidaca.

Izborio se i za postavljanje spomenika u Bateri Parku na Menhetnu i štampao brošure o obližnjem memorijalnom muzeju Staten Ajlend posvećenom toj tragediji, koji ima suvenirnicu, prostor za izložbe, kulturni centar, pa čak i mali Zoo-vrt s hobotnicama.

Redžinela se povremeno suočava s dva problema. Prvo, muzej uopšte ne postoji, ali to i dalje ne sprečava stotine turista da ga potraže. Drugo, trajekt Kornelijus G. Kolf jeste postojao, ali postoji i danas, jer se tragedija nikada nije dogodila.

O čemu je riječ?

Redžinela je 45-godišnji vajar i scenograf, koji je počeo da uživa u podvalama - postao je tzv. prankster.

Svoj projekat s trajektom tumači kao dio društvenog eksperimenta i muldimedijalnog umjetničkog djela.

Kaže da ima običaj da se udalji nekoliko metara od spomenika i onda posmatra turiste i njihove reakcije nakon što pročitaju o čemu je riječ. Odnosno, gleda ih kako nakon čitanja zabrinuto i sumnjičavo počnu da posmatraju obližnje more.

Bilo je potrebno šest mjeseci planiranja i radova da ostvari planove, a javnosti čak šest nedjelja da uoči prevaru – prvi ju je otkrio list "Njujork post" prije nekoliko dana.

Uprkos tome, podvala i danas funkcioniše, a Redžinelin projekat se nastavlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana