Najčudnija bitka 2. svjetskog rata: Dan kada su Amerikanci i Nijemci ratovali na istoj strani

Blic.rs
Najčudnija bitka 2. svjetskog rata: Dan kada su Amerikanci i Nijemci ratovali na istoj strani

Petog maja 1945. godine, pet dana prije Hitlerovog samoubistva, tri američka "Šerman" tenka uputila su se u misiju koja je okarakterisana kao samoubilačka. Kapetan Džon Li predvodio je grupu vojnika koja je krenula u oslobađanje istaknutih Francuza, takozvanih "VIP zatvorenika" iz zamka Šlos Iter u Tirolu.

Među zarobljenicima u specijalnom zatvoru nalazili su se nekadašnji premijeri Francuske Pol Rejnar i Eduar Daladije, kao i generali Maksim Vejgan i Pol Gamelin, uz još desetinu drugih.  

Američki vojnici uspjeli su da zauzmu zamak, ali je vijest o njihovoj misiji procurila do Trećeg rajha, koji je momentalno poslao SS diviziju u Tirol, s ciljem da ponovo osvoji zamak i pogubi zatvorenike.  

General Li i njegovi saborci bili su opkoljeni daleko brojnijim neprijateljem, i sve je nagovještavalo smrt u okršaju sa njemačkim vojnicima. Kada su SS-ovci pokušali da provale u zamak, dogodilo se pravo čudo: Nijemci koji su radilli kao čuvari "VIP zatvora", pripadnici Vermahta, stali su na stranu Amerikanaca!

Predvodio ih je odlikovani major Josef "Sep" Gangl, koji je generalu Liju objasnio da su on i njegovi vojnici antinacistički nastrojeni, ali da su morali da ćute i pretvaraju se kao da su i sami dio Hitlerove nacističke histerije koja je zahvatila  čitavu zemlju.  

Lijevi vojnici, pojačani neočekivanim saveznicima u Vermahtovim uniformama, uz pomoć osokoljenih i svježe oslobođenih francuskih zarobljenika i njihovih žena, izašli su na megdan SS snagama.  

Vojnici, nekoliko političara, njihove žene/djevojke/ljubavnice, jedan francuski igrač tenisa predstavljali su posljednju liniju odbrane zamka u Tirolu.  

Grupica od tridesetak ljudi, od kojih je tek polovina bila vojno obučena, nije imala ni promil šanse u borbi prsa u prsa sa daleko nadmoćnijim neprijateljem. Stoga su Li i Gangl, dvojica starih lisaca i prepredenih taktičara napravili strategiju za odbijanje Hitlerovih snaga.  

Srećom, municije je bilo na pretek, te su svi uzeli po pušku i rasporedili se na tvrđavi sa koje su pucali na SS-ovce. Hrabar otpor trajao je skoro dva dana, nakon čega su Hitlerovi vojnici dovukli tešku artljeriju, kojom su planirali da sruše masivnu kapiju zamka i prodru unutra.

I, kao u dobrom filmu, nekoliko minuta pijre nego što se đule iz njemačkih topova spremalo da sruši posljednju prepreku i raščisti put do neobične družine koja se već pomirila sa sopstvenom smrću, iza leđa SS snaga začuli su se rafali savezničkih pušaka.   

Nadolazeće snage, sačinjene od Rusa, Amerikanaca i članova austrijskog pokreta otpora u minut do 12 pridružili su se svojim saborcima, potpuno porazivši Hitlerove vojnike.

Bio je to prvi i posljednji put da su Amerikanci i Nijemci ratovali zajedno. Ovu priču je od zaborava spasao pisac Stiven Harding, koji je godinama zakupljao stare spise i svjedočenja meštana Tirola, kao i njemačkih i američkih vojnih veterana, koja je utkao u svoju knjigu, koju je nazvao "Posljednja bitka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana