Најчуднија битка 2. свјетског рата: Дан када су Американци и Нијемци ратовали на истој страни

Blic.rs
Најчуднија битка 2. свјетског рата: Дан када су Американци и Нијемци ратовали на истој страни

Петог маја 1945. године, пет дана прије Хитлеровог самоубиства, три америчка "Шерман" тенка упутила су се у мисију која је окарактерисана као самоубилачка. Капетан Џон Ли предводио је групу војника која је кренула у ослобађање истакнутих Француза, такозваних "VIP затвореника" из замка Шлос Итер у Тиролу.

Међу заробљеницима у специјалном затвору налазили су се некадашњи премијери Француске Пол Рејнар и Едуар Даладије, као и генерали Максим Вејган и Пол Гамелин, уз још десетину других.  

Амерички војници успјели су да заузму замак, али је вијест о њиховој мисији процурила до Трећег рајха, који је моментално послао СС дивизију у Тирол, с циљем да поново освоји замак и погуби затворенике.  

Генерал Ли и његови саборци били су опкољени далеко бројнијим непријатељем, и све је наговјештавало смрт у окршају са њемачким војницима. Када су СС-овци покушали да провале у замак, догодило се право чудо: Нијемци који су радилли као чувари "VIP затвора", припадници Вермахта, стали су на страну Американаца!

Предводио их је одликовани мајор Јосеф "Сеп" Гангл, који је генералу Лију објаснио да су он и његови војници антинацистички настројени, али да су морали да ћуте и претварају се као да су и сами дио Хитлерове нацистичке хистерије која је захватила  читаву земљу.  

Лијеви војници, појачани неочекиваним савезницима у Вермахтовим униформама, уз помоћ осокољених и свјеже ослобођених француских заробљеника и њихових жена, изашли су на мегдан СС снагама.  

Војници, неколико политичара, њихове жене/дјевојке/љубавнице, један француски играч тениса представљали су посљедњу линију одбране замка у Тиролу.  

Групица од тридесетак људи, од којих је тек половина била војно обучена, није имала ни промил шансе у борби прса у прса са далеко надмоћнијим непријатељем. Стога су Ли и Гангл, двојица старих лисаца и препредених тактичара направили стратегију за одбијање Хитлерових снага.  

Срећом, муниције је било на претек, те су сви узели по пушку и распоредили се на тврђави са које су пуцали на СС-овце. Храбар отпор трајао је скоро два дана, након чега су Хитлерови војници довукли тешку артљерију, којом су планирали да сруше масивну капију замка и продру унутра.

И, као у добром филму, неколико минута пијре него што се ђуле из њемачких топова спремало да сруши посљедњу препреку и рашчисти пут до необичне дружине која се већ помирила са сопственом смрћу, иза леђа СС снага зачули су се рафали савезничких пушака.   

Надолазеће снаге, сачињене од Руса, Американаца и чланова аустријског покрета отпора у минут до 12 придружили су се својим саборцима, потпуно поразивши Хитлерове војнике.

Био је то први и посљедњи пут да су Американци и Нијемци ратовали заједно. Ову причу је од заборава спасао писац Стивен Хардинг, који је годинама закупљао старе списе и свједочења мештана Тирола, као и њемачких и америчких војних ветерана, која је уткао у своју књигу, коју је назвао "Посљедња битка".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана