Мрачна страна генија: Тесла је будућност видио у еугеници VIDEO

Агенције
Мрачна страна генија: Тесла је будућност видио у еугеници VIDEO

Портал Motherboard је објавио занимљив коментар о Николи Тесли, а чије најупечатљивије дјелове преноси index.hr.

Током прошле деценије, лик и дјело Николе Тесле напокон је доживио признање у популарној култури.


Његова животна прича је инспирисала популарни чланак Оатмила, најсмјешнију епизоду "Пијане историје" (Drunk History) свих времена и изненађујућу улогу Дејвида Боувија као генија у филму "Престиж". Постао је незаобилазан у популарној култури, а Теслино меморијално друштво је на добром путу да његов рођендан, 10. јул, прогласи за Дан Николе Тесле.

Један од најутицајнијих мислилаца

Овај талас љубави према Тесли посљедњих година потврђује његов допринос као једног од најутицајнијих мислилаца свих времена. Такође је и дирљив, с обзиром на неславан завршетак његовог живота када је усамљен и сиромашан преминуо 1943, док је његов рад деценијама касније готово потпуно заборављен. Сличан феномен се тренутно догађа и математичару Алану Тјурингу, чије су посљедње године биле још трагичније од Теслиних, а доприноси подједнако утицајни.

Али, за разлику од Тјуринга, Тесла је имао неке "мрље" у својој научној каријери. (Изазивам вас, нађите нешта негативно о Тјурингу; тип је злослутно савршен). И док је закаснело поштовање Тесле угодно, нема ничега забавнијег од налажења прљавих детаља.

А који је бољи начин од скидања Тесле са пиједестала од подсјећања на његове ставове о еугеници? Па то су биле 1930-те, могли бисте рећи. Еугеника је тада била популарна. Али, свако ко брани Теслу "историјским контекстом" никада заправо није прочитао шта је он рекао о овој теми.

Универзална еугеника?

"Године 2100., еугеника ће бити универзално успостављена", написао је Тесла у издању Либерти магазина из фебруара 1935. године у оквиру чланка у којему предвиђа будућност. "У прошлим временима, закон јачег је искоријењивао миње пожељан коров. Човјеков нов осјећај сажаљења је почео да се мијеша у суров начин функционирања природе. Због овога и даље одржавамо у животу неспособне."

Најпроблематичнији дио овог цитата је Теслина употреба ријечи "мање пожељан коров" и његов јасан презир према "новим осјећајем сажаљења." Али његове идеје такође одају проблематично размишљање о природној селекцији на научном нивоу. Тесла је направио уобичајену грешку поистовећивања "преживљавања најјачих" и преживљавања појединаца који заслужују да преносе своје гене који су некако заслужили право на репродукцију.

Али као што сваки еволуцијски биолог зна, "селекција" није ни приближно активан процес, како сама ријеч наговештава. "Најјачи" су дјелимично срећом; када се ново уточиште ослободи, организам с најбољом комбинацијом атрибута за употребу тог окружења ће током времена бити успјешнији од других. Диносауруси су били више него способна група која је живјела милионима година, али баците један астероид на њих и одједном су птице и сисавци боље опремљени за преживљавање.

Екстремни ставови

Нажалост, Теслини ставови постају још екстремнији: "Једина метода компатибилна нашој представи цивилизације и расе је спречавање размножавања неспособних стерилизацијом и свјесно вођење инстинкта за парењем", написао је. "Неколико европских и америчких земаља стерилизују криминалце и луде. Ово није довољно. Еугеници теже ка томе да се отежа ступање у бракове."

"Свакако никоме ко није погодан родитељ не треба допустити потомство", наставио је. "Један вијек од данас, биће подједнако невјероватно да се нормална особа пари с еугенички неподобном особом као и да се уда за криминалца."

Што значи "погодан"? Ко је "еугенички неподобан"? Чињеница да Тесла издваја "луде" такође показује мањак самосвијести. Имамо човјека који је компулзивно гњечио прсте на ногама по сто пута током ноћи, рачунао кубикажу сваког оброка и заљубио се у голуба. Он је једноставно био архетип лудог научника и лако би потпао под категорију "лудака" коју наводи.

Покоја пацка

И док је необјашњива подршка еугенике била Теслина највећа мрља, није му била и једина. Сматрао је да су стимуланси попут кафе и чаја "отрови" и да ће нестати до 2000. године, али је у истом параграфу хвалио алкохол као "разноврсни еликсир живота."

Иако га је на почетку каријере свакако финансијски прешао Томас Едисон, његови каснији проблеми с новцем су искључиво његова кривица. Да ни не спомињемо његове тврдње да је направио машину за потрес који му је уништио лабораторију.

Нема сумње да су Теслине генијалне идеје биле бројније од његових лоших ставова и да заслужује постхумну славу која му се указује. Али не би било фер да прође Теслин рођендан, а да му се не удијели по која пацка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана