Marko Polo - istorijski netačna igra prestola

Tanjug
Marko Polo - istorijski netačna igra prestola

Visokobudžetna američka serija "Marko Polo" o venecijanskom istraživaču i njegovom životu na dvoru mongolskog vladara Kublaj kana prepuna je istorijskih grešaka, kažu i gledaoci i stručnjaci u Mongoliji.

Američki distributer Netfliks potrošio je desetine miliona dolara na seriju koja je zamišljena kao "odgovor" na "Igru prestola" HBO.

Uz mnogo mačevanja, masovnih bitaka, raskošnih kostima i enterijera, serija prikazuje sukobe i pobune u mongolskom carstvu Kublaj kana viđene očima Marka Pola.

Kublaj, unuk velikog mongolskog vladara Džingis kana, bio je sjajan ratnik. Vladao je mongolskim castrvom od 1260. do 1294. godine i bio je osnivač i prvi car kineske dinastije Juan.

Gledaoci u Mongoliji bili su oduševljeni što će jedan od njih igrati brata Kublaj kana, Arika Boku, iako je većina glavnih uloga data kineskim glumcima ili glumcima kineskog porijekla poput Britanca Benedikta Vonga koji igra Kublaj kana.

Međutim, mongolski istoričari kažu da je radnja serije zbrzana i puna rupa.

Batsuk Otgonserinen, koji je 10 godina istraživao ovu temu za svoju knjigu "Istorija Kublaj kana", rekao je AFP-u da sa "istorijske tačke gledišta 20 odsto filma je istorija, a 80 odsto fikcija".

Sudbina Arika Boke (Mongke kana ili Mangua), koji je na kratko držao vlast poslije smrti njihovog oca i potonjeg građanskog rata, znatno je izmjenjena, kaže on.

"Dio gde se Kublaj i Arik Boke bore na smrt ispred vojnika je potpno neistinita. Da, Arik jeste pokušao da zauzme presto, ali istorijski Kublaj i Arik su rješili svoje nesuglasice", rekao je Otgonserinen.

Dio gdje konkubin-ubicu član rivalske Song dinastije šalje da zavede Kublaja i ubije njegovu kraljicu je takođe izmišljotina.

"Mongolski kanovi nikada se nizu ženili ili imali potpuno nepoznate konkubine", rekao je on. "Kublaj nije živio u palati. Živio je u vladarskom šatoru u Pekingu, na tradicionalni mongolski način".

U saopštenju Netfliks opisuje seriju, snimanu u Kazahstanu, Maleziji i Italiji, kao dramu smještenu u svijet prepun "egozitčnih borilačkih vještina, političkih mahinacija, spektakularnih bitaka i seksualnih intriga".

Ali Otgonserinen kaže da su autori serije "traljavo" proučili život Kublaj kana. "Mislim da su pokušali da mongolsku istoriju predstave kao 'Igru prestola' sa zavjerama, izdajom, krvlju i seksom. Mladi koji gledaju seriju sada mogu da steknu pogrešan utisak da je Kublaj kan bio okrutan i perverzan", rekao je on.

Polo, koga igra Italijan Lorenco Rikelmi, bio je venecijanski trgovac koji je više od dvije decenije proveo sa ocem i stricem u centralnoj Aziji i Kini, godinama služeći Kublaju kao ambasador i izaslanik.

Priča o njegovim putovanjima "Knjiga čuda svijeta" poznata i kao "Putovanja Marka Pola" učinila je od njega srednjevjekovnu zvijezdu.

On nije bio prvi Evropljanin koji je proputovao Aziju, ali je daleko najpoznatiji i njegovi opisi Dalekog istoka inspirisali su Kolumba da i sam pokuša da pronađe pomorski put za Aziju, da bi umjesto toga otkrio Ameriku.

Američki kritičari dočekali su seriju na nož ocjenom da serija nije vrijedna gledanja. I pored loših kritika i slabe gledanosti, druga sezona serije je naručena.

U Mongoliji su pojedini gledaoci pozdravili seriju kao dobrodošlo osvježenje i priliku da njihova udaljena zemlja dobije prostor na međunarodnoj televizijskoj sceni.

Orgil Narangerel, koji je u BBC dokumentarcu igrao Džingis kana, kaže da je serija tačnija od ranijih prikaza mongolske kulture. "Kao Mongolu i umjetniku, 'Marko Polo' mi izgleda kao ostvarenje snova", rekao je on AFP-u. "Pogledao sam svih deset epizoda za jedan dan".

Iako su mongolske snage pokorile Kinu i vladale njome gotovo jedan vijek, moderna Mongolija je pod debjelom sijenkom svog ogromnog južnog susjeda koji je i glavno tržište za njihove sirovine.

Kina za sebe tvrdi da je najstarija civilizacija na svijetu i ima politiku "prisvajanja" uspješnih vladara i njihovog pretvaranja u Kineze, što je slučaj i sa Kublaj kanom.

Mnogolija je kasnije bila dio Ćing dinastije u Kini i nezavisnost je stekla tek početkom 20. vijeka da bi ubrzo potom pala u sovjetske ruke. Nacionalna republika Kina i dalje tvrdi da ima suverenitet nad zemljom.

Režiser-amater Narantsogt Batarku kaže da je Marko Polo tačno pokazao Kinu i Mongoliju kao "potpuno različite zemlje sa različitim kulturama i načinom života".

Filmski bloger Tegšdžargal Džalanajev kaže da serija jasno pokazuje onima koji tvrde da je Kublaj kan bio kineski car, da je on bio mongolski vladar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana