Listajući požutjelu banjalučku štampu (1): Spriječeno osnivanje društva za nepozdravljanje i neodavanje počasti ženama

Zoran S. Mačkić
Listajući požutjelu banjalučku štampu (1): Spriječeno osnivanje društva za nepozdravljanje i neodavanje počasti ženama

Kao što je "Vreme" javilo, u Banjaluci jedna grupa mlađih intelektualaca pokrenula je akciju da bude osnovano društvo muškaraca za nepozdravljanje žena skidanjem kape i rečima: "Ljubim ruke", "Klanjam se, milostiva", itd., kao i da se ne čine nikakve usluge ženama

Bosna i Hercegovina

Niko ne poznaje obe ove zemlje tako dobro kao beg koji je na pitanje izvesne tamošnje ličnosti odgovorio: "Šta ste nam dali, samo vojnike i Čivute". Istina slušamo sve ove godine u delegacijama hvale zajedničkog ministra finansija g. Kalaja kako ove zemlje znatno napreduju i kako su administrativne vlasti dobro uređene. Kad bi u ovim zemljama doista ovakvo povoljno stanje postojalo, onda ne bi bilo onih nemira pre godine dana u Banjaluci, u Gašnici, itd. Onda je zbog nasilnog izbora jednog kmeta, koji je pod pritiskom i oružjem izabran, došlo do krvavih sukoba i tada je narod rekao: "U vas je snaga, a u nas gole šake, ali i iz nas kao i iz vas krv teče, nemojte nam pretiti". Ove izgovorene reči najbolje ilustruju sadašnje stanje u Bosni i Hercegovini...

"Male novine", 4. oktobra 1889.

Odjek Rusko-japanskog rata u Banjaluci

Iz Banjaluke javljaju za interesantnu stvar, koja se pre kratkog vremena tamo zbila. Iskupila se tamo sva dečurlija iz varoši i okoline, tako da ih je bilo oko pet stotina, pa se razdele na Ruse i Japance. Turska i činovnička deca predstavljala su Japance, a ostala Ruse. Boj je bio krvav i jedva je žandarmeriji pošlo za rukom da rastera ratobornu dečurliju. Banjalučki Kuropatkin i Kuroki sa svojim štabovima - uhapšeni su...

"Politika", 29. avgusta 1904.

Teror u vrijeme Prvog svjetskog rata

...Na banjalučke Srbe udariše katolici iz okolnijeh sela po uputstvu trapista, koji imaju ogromno imanje tik uz Banjaluku, sa onu stranu Vrbasa. Njima pritekoše u pomoć i njemačke kolonije, što leže između Banjaluke i Bos. Gradiške. Pustošili su kako su htjeli. Niti je nas iko branio, niti je njih iko sprečavao. Sami nijesmo mogli, jer nismo smjeli. Poslije pustošenja otjeraše i odavde viđenije Srbe. Njima je bar olakšano, što nijesu morali pješice ići.

"Straža", 3. septembra 1915.

Kolaudacija na starinski način

Kolaudacija asfaltiranih ulica u Banjaluci, koji su radovi u toku prošle godine izvršeni i na kojima se utrošilo oko osam miliona dinara, primljeni su kao solidno urađeni. Asfaltiranje je izvršila Prva asfaltska industrija iz Sarajeva, a asfaltsku smesu je radila industrija u Beogradu. Pored naročito određene stručne komisije, opština je pozvala iz Beča stručnjaka dr Kitaubla, koji je takođe našao da je izrada dobra, sa čime su se složili i ostali članovi komisije.

"Pravda", 14. avgusta 1932.

Strogi banjalučki trošarinci

Opštinski organi u Banjaluci uhvatili su krijumčarenje kvasca, koje je vršila firma g. Mladena Ćurčije, pekara. On je to krijumčarenje vršio svojim kolima koja su svakoga dana prenosila hleb iz Banjaluke u predgrađe Budžak, a odande prenosio kvasac iz radnje gđe Nanut. Ovom prilikom hteo je da prokrijumčari 23 kg kvasca, na koji je trebalo da plati 3 dinara po kilogramu trošarinske takse, ali su ga gradski trošarinci uhvatili. Kažnjen je sa 1.104 dinara.

"Pravda", 18. januara 1937.

Društvo banjalučkih mizoginika

Žene su imale toliko uticaja na muškarce da se u poslednjem momentu odustalo od osnivanja društva za nepozdravljanje i neodavanje počasti ženama.

Kao što je "Vreme" javilo, u Banjaluci jedna grupa mlađih intelektualaca pokrenula je akciju da se osnuje društvo muškaraca za nepozdravljanje žena skidanjem kape i rečima: "Ljubim ruke", "Klanjam se, milostiva" itd., kao i da se ne čine nikakve usluge ženama. S tim u vezi trebalo je juče da se održi osnivačka skupština. Iako je za skupštinu vladalo interesovanje, ipak se skupština nije mogla održati jer su žene u poslednjem momentu imale toliki uticaj na muškarce, naročito one mlađe, da su oni odustali od svoje akcije.

"Vreme", 19. novembra 1937.

(Nastaviće se)

Priredio Zoran S. Mačkić, arhivski savjetnik Arhiv Republike Srpske

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana