Лењин и послије 90 година од смрти изгледа као да спава

Daily Mail
Лењин и послије 90 година од смрти изгледа као да спава

Владимир Лењин мртав је већ 90 година, али његово тијело и даље изгледа као да спава.

 

Лењин је балсамован експерименталним техникама, које захтјевају стално одржавање, због чега је чак формирана "Маузолејска група" научника. На врхунцу посвећености очувању остатака некадашњег лидера, тим је бројао 200 стручњака који су радили у лабораторији и правили специјалне препарате.

Према детаљном извјештају Џеремија Хсуа за Сциентифиц Америцан, њима је приоритет да сачувају облик, тежину, боју и флексибилност тијела, у односу на биолошка ткива.

"Они су одређене дијелове коже и мишића замјенили пластиком и другим материјалима", каже Алексеј Јурчак, професор социјалне антропологије на Универзитету Беркли.

"Зато је техника тако драстично другачија у односу на све остале у прошлости".

Ове године научници су припремити тијело за излагање јавности поводом 145. рођендана некадашњег лидера, обиљеженог у сриједу.

На сваке двије године тијело се урања у купку од глицерола и калијум ацетата на по 30 дана, а захваљујући тој техници, кажу научници, може бити очувано вијековима.

Иако су уклоњени крв, све тјелесне течности и унутрашњи органи, бркови, обрве и брада су оригинални. Умјесто коже, нанијет је материјал од мјешавине парафина, глицерина и каротена.

Занимљиво је да је због одржавања посмртних остатака првог вође СССР настала и техника, захваљујући којој је касније омогућно кретање крви кроз бубреге донора током трансплантације.

Лењиново тијело балсамовано је на захтјев Стаљина. Умро је у 53. години 1924. а његово тијело било је изложено у Москви.

Све су прилике да ће његово тијело ускоро бити сахрањено.

Наиме, бивши министар културе Владимир Медински рекао је раније да је "апсурдно" да Лењин није сахрањен ни 88 година након смрти.

"Можда ће и нама кренути на боље, ако Лењину испунимо жељу и сахранимо га у нормалном гробу", рекао је он.

Путин је упорно одлагао одлуку о томе, истичући да је Лењин остао икона за многе старије Русе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана