ЛИСТАЈУЋИ ПОЖУТЈЕЛУ БАЊАЛУЧКУ ШТАМПУ (4): Млади краљ дочекан с љубављу и радошћу

Зоран С. Мачкић
ЛИСТАЈУЋИ ПОЖУТЈЕЛУ БАЊАЛУЧКУ ШТАМПУ (4): Млади краљ дочекан с љубављу и радошћу

"У часу кад Ваше Краљевско Величанство попут својих великих предака Вожда Карађорђа, Петра Великог Ослободиоца и Витешког Краља Ујединитеља, ступа на престо да брани границе Отаџбине, част и слободу народа, Крајина Петра Мркоњића, верна својој прошлости, поћи ће путем славе и части коју јој указује Ваше Величанство", наведено у телеграму бањалучких друштава упућеном Њ. в. краљу

ПРОТИВ ТРОЈНОГ ПАКТА

Улице Бањалуке биле су од раног јутра испуњене народом који је бурно манифестовао своју радост и своју љубав према Младом Краљу, узвицима "Живео Краљ".

Поклици Њ. в. краљу, Југославији и југословенској војсци непрекидно су се проламали улицама и по најудаљенијим сокацима, из којих су стално извирале масе и поворке грађана. Током дана почели су да пристижу сељаци из околних села. Измешане групе грађана, сељака, радника, ученика, студената преко целог дана певале су патриотске песме, образујући поворке са транспарентима, носећи слику Њ. в. краља на челу и југословенске заставе.

Првог дана сав посао био је обустављен. Народ је спонтано огласио овај дан за велики национални празник и потпуно се предао прослављању и манифестовању, несметано изражавајући своја осећања. Звона са цркава стално су звонила.

Убрзо су стигли и први леци, које је издала Самостално-демократска странка поводом преузимања власти од стране Њ. в. краља и народне владе. Затим је демократска омладина Босанске Крајине, учлањена у "Сељачком колу", издала проглас народу.

Помоћник бана г. Гојко Ружић у току дана примао је представнике војних и грађанских власти.

Око једанаест часова формирана је поворка у којој су узели учешћа чланови појединих организација и грађани из вароши, а делом и сељаци из околине. Испред поворке је ношена слика Њ. в. краља, док су представници организација носили државне заставе. Поворка је прошла главним улицама и зауставила се пред Командом дивизије. Команданта дивизије поздравио је старешина Соколске жупе др Јово Перенчевић. На поздрав је одговорио командант Дивизијске области генерал Драгослав Милосављевић. После тога прочитан је телеграм свих бањалучких друштава упућен Њ. в. краљу:

"У часу кад Ваше Краљевско Величанство попут својих великих предака Вожда Карађорђа, Петра Великог Ослободиоца и Витешког Краља Ујединитеља, ступа на престо да брани границе Отаџбине, част и слободу народа, Крајина Петра Мркоњића, верна својој прошлости, поћи ће путем славе и части коју јој указује Ваше Величанство".

Чланови СДС-а, ХСС-а и Сељачког кола и других организација приредили су увече поново поворку.

Из свих крајева Босанске Крајине стижу извештаји о незапамћеном одушевљењу којим је примљен овај историјски акт Њ. в. краља.

"Правда", 30. марта 1941.

ВЕЛИКА ВАРОШ НА ВРБАСУ

Бањалучки округ има 329.499 становника. Дели се на ове котаре: бањалучки, дубички, новљански, градишки, приједорски, прњаворски, которварошки, дервентски и тешањски.

Бањалука је велика варош на Врбасу, са 13.566 ст. и 1.246 војн. Ово је напредно место са живом трговином, што се опажа и на лепим здањима у последње време. О Тројичину дану држи се сајам, који је врло посећен. И Римљани су били уочили леп положај овога места или како стари говораху Бајне Луке, те су се ту били настанили, на чије трагове и сад наилазимо у сумпоровитој топлој бањи у горњем граду и иначе. Омањи су град, без сумње, Римљани градили, који би у средњем веку проширен и зваше се Врбашки Град, а тек се доцније под њим основа варош Бањалука. У чаршији се налази у источњачком укусу озидана кираетана (мухам. читаоница). Лепа је болница и фабрика духана. Шеталиште се пружа читав час алејом до касарне на Врбасу. Православни имају 1 цркву, католици 2, Јевреји 2 храма, а мухамеданци 32 џамије. Сем тога постоји 1 штампарија. У овој се вароши родио књижевник Иван Фрања Јукић. На 20 минута од вароши подигли су католички калуђери траписти манастир. Братство броји 250 чланова, који се баве земљорадњом, сукнарством, сточарством и варе пиво. Сем тога издржавају и уче редовно до 70 сирочади. По њихову типику не смеју никад ништа говорити, сем поздрављања, молитве и црквеног појања.

"Дело", 1898.

ДОБРОТВОР

Познати бањалучки љекар г. др Шефик Сефић, специјалиста за очне болести, сваке године о рођендану своје кћерке Весне обуче 50 најсиромашније деце у Бањој Луци. Ове године г. др Сефић потпуно је обукао и оденуо 60 најсиромашније бањалучке деце. Данас је г. др Сефић, у своме дому, приредио скромну свечаност. Пошто је његова супруга обукла децу приредила им је ручак и почастила их колачима и бомбонама.

"Време", 5. јануара 1941.

СТРЕЛИШТЕ НА РАКОВАЧКИМ БАРАМА

Овде је на свечан начин отворено стрелиште још прошле године основане Стрељачке дружине. Стрелиште је на периферији Бањалуке, на Петрићевцу.

Стрелиште је отворио председник Друштва г. др Стеван Мољевић, у присуству великог броја грађана, врло лепим говором. После тога је приређено наградно гађање, у коме је учествовало око стотину присутних чланова.

"Правда", 5. децембра 1932.

Приредио: Зоран С. Мачкић, архивски савјетник

у Архиву Републике Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана