Кукољ: Крици, јауци, раздвајање дјеце од мајки, убијање

Срна
Кукољ: Крици, јауци, раздвајање дјеце од мајки, убијање

Бањалука - Некадашња јасеновачка логорашица Добрила Кукољ никада није заборавила ужасе из тог усташког концентрационог логора - крике, јауке, ужасе, раздвајање од мајке, плач, убијање, забадање ножа, гладовање...

"Моје прво сјећање на Јасеновац су улазак у тај пакао /1942/, јауци и ријечи жКуд нас воде - воде нас у пећж", посвједочила је она за Срну, поводом обиљежавања 72 године од пробоја из тог злогласног логора 22. априла 1945. године.


Кукољева се присјетила и преласка Саве, када се једна од скела преврнула, а људи почели да се даве.

"Док су се бацали у воду, неко је рекао: жБацајмо дјецуж. Моја мајка је рекла: жНе - остаће можда неко живж. Имала сам 10 година. Ни сада не могу да заборавим све те страхоте", наводи Кукољева.

Ова Бањалучанка, која је рођена у дубичком селу Међеђа, памти да је одмах након успостављања власти Независне Државе Хрватске почело одвођење мушкараца на присилни рад и хапшење угледних Срба, на чије позиције су постављани Хрвати и муслимани.

У том периоду су како на том подручју, тако и у Јасеновцу, настрадали бројни чланови Добрилине уже и шире породице, од којих су неки мучени и убијани на најсвирепији начин.

Кукољева, која сада има 86 година, не може да заборави ни страдање свог стричевића Гојка Батајића, рођеног 1930. године, коме су у логору смрти Јасеновац стражари за једну корицу хљеба пред свима одсјекли десну руку до лакта, па га убили.

У памћење јој се урезала и слика дјеце у Јасеновцу, коју су стражари, након што би умрла, купили и бацали у Саву.

Кукољева је у логору смрти остала до касне јесени 1942. године, послије чега је доспјела у општину Гај и село Торањ.

Тамо су је, како је навела, распоредили у једну хрватску породицу. Послије годину дана боравка у Торњу, Добрила је заједно са осталима који су били у том селу кренула назад у БиХ.

Била је и у збјегу на планини Козари у селу Војскова, гдје је остала до ослобођења 1945. године, након чега је као ратно сироче била смјештена у дјечији дом, завршила нижу гимназију, па наставила школовање у Бањалуци.

Као предсједник Удружења бивших логораша Другог свјетског рата и њихових потомака из Бањалуке, Кукољева истиче да се злочинима у Јасеновцу и даље не посвећује довољно пажње.

"Ми полако одлазимо. Нема нас много који су преживјели логор. У Бањалуци је преживјелих око 340, а потомака 640", истиче Кукољева и додаје да су логораши и даље огорчени инцидентима у Хрватској који су у вези са Јасеновцем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана