Крунисан на гробу Светог Саве

Срна
Крунисан на гробу Светог Саве

Бијељина - На данашњи дан умро је босански краљ Твртко Први Котроманић, најмоћнији босански владар, који је у Манастиру Милешеви, на гробу Светог Саве, 1377. године крунисан за краља Србије и Босне.

Твртко је 1382. године свему томе додао и титулу краља Далмације, Хрватске и Приморја.


Крунисан је за краља Србије - тада је себи додао име Стефан, династичко име свих Немањића, и титулу краља Срба, Босне, Приморја и Хумске земље.

У бици код Билеће 1388. године потукао је Турке, а његова војска под војводом Влатком Вуковићем учествовала је 1389. у Косовској бици против Турака.

Био је родбински везан са Немањићима - унук Јелисавете, кћерке српског краља Стефана Драгутина.

Грб тог босанског и српског велможе - два поља подијељена косом линијом, са по три љиљана у сваком пољу у облику троугла и у правој линији.

Љиљан је у средњовјековној европској хералдици симбол Богородице.

Као господар једног дијела некадашњих немањићких посједа, Твртко је сматрао себе јединим легитимним настављачем њихове државне традиције.

У прилог Твртковом идентитету иде и запис из једне повеље.

Твртко пише да земља његових предака Немањића нема свога пастира и да одлази у српску земљу желећи да обнови пријесто својих родитеља.

Међу Србима је уврежено мишљење да је Твртко био велики православац. Српска православна црква наводи да је крсна слава краља Стефана Твртка Првог Котроманића - Свети архиђакон Стефан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана