Кристофер Ли је ратовао с Титом у Дрвару

еxspress.hr
Кристофер Ли је ратовао с Титом у Дрвару

Ли је за вријеме рата био припадник британске тајне службе и судјеловао је у десанту на Дрвар

Заправо је питање дана кад ће Јосип Броз Тито добити звијезду на холивудском шеталишту славних, пошто с временом постаје све јасније како је тај човјек био икона холивудског џет-сета, те најнеосјетљивије групе људи на планету.

Након његове смрти, ту је репутацију међу свим политичарима словенског свијета постигао једино Владимир Владимирович Путин, који је за то ипак имао солиднију одскочну даску: моћну Русију.

Титов ратни друг

Мемоари Ричарда Бартона који је Тита глумио у "Сутјесци" Стипе Делића, привукли су пажњу на тему Холивуд и Тито. Грађа која се открива испод те насловне теме, импресивно је велика.

Филмске звијезде су наиме обожавале Тита а добар дио њих - барем оне највеће - с Маршалом су провеле доста времена. Мало је познато, рецимо, да је гласовити филмски Дракула Кристофер Ли био - Титов ратни друг.

Он је Тита упознао у једном најосјетљивијих тренутка његова живота, у Дрвару...

Кристофер Ли, глумац који је уз Бориса Карлофа и Белу Лугошија вјеројатно најбоље утјеловио грофа Дракулу у филмском класику из 1965. године, те чаробњака Саримана у трилогији "Господар прстенова", за вријеме Другог свјетског рата био је наиме припадник британске тајне службе.

Тако је судјеловао и у десанту на Дрвар, гдје је први пут видио Тита.

Кристофер Ли је мислио да је Тито премршав

"У то вријеме виђао сам га сваки дан, наравно, али нисам га добро познавао. Није му се могло прићи због оног његова пса Тигра, а и јако су га добро чували, Стално је био у друштву својих људи, а њих је било из цијеле земље. Ујединио је земљу унаточ Нијемцима. Осим Хрватске, која је тада била нацистичка држава. Страшне су ствари радили тамо, али остатак земље је контролисао. Наш је задатак био да нам каже које мостове жели да срушимо из ваздуха, и слично", рекао је Ли и додао како је Тито имао "јак карактер".

"Кад сам га упознао био је јако мршав и врло снажан. Ујединио је све, Словенце, Србе, Хрвате, Босанце, Црногорце, све против Нијемаца. Био је јако храбар и јак човјек, као и људи око њега. На њему се видјело да зна што жели. Био је велик човјек и вођа. Био је комунист, а ја никада нисам имао таква увјерења. Међутим ујединио је државу, а то је велика ствар", казао је Ли. 

Тита је помињао и у свом говору на пулском филмском фестивалу 2008. године, када је преузео награду за животно дјело. Иако се то не зна поуздано, у Дрвару је Тита вјеројатно упознао и Џон Форд, амерички редатељ. 

Ли, који је преминуо у јуну, иначе је имао још једну непознату страну а то је хеави метал и био је најстарији пјевач хеави метала, који је 2012. објавио метал албум с божићним пјесмама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана