Колико је у Југославији морало да се ради за куповину аутомобила?

index.hr
Колико је у Југославији морало да се ради за куповину аутомобила?

Многи се данас с носталгијом присећају минулих времена и бивше државе, чак и кад су аутомобили у питању.

Плате за аутомобиле

Чак ни у сутону бивше државе када су југославенским путевима колале стотине хиљада Заставиних возила возни парк није био млад, а безбједност саобраћаја на путу на завидним гранама. Чињенице говоре да је понуда била далеко оскуднија, а за тај, најјефтинијих од свих “југића”, Џуго Корал 45, морало је да се ради 30 мјесеци. И притом је то био други најјефтинији аутомобил на тржишту.

Једини доступнији ауто је био Фиат 126, познатији као “пеглица”, за овај ауто је наиме било довољно “тек” 19 просјечних плата.

Један мјесец више радник је морао да се “стрпи” ако је умјесто Yuga желио Шкодину лимузину 120Л, а укупно 35 просјечних плата је требало издвојити за Ренаулт 4.

Најдоступнији компактни породични аутомобил је била Застава 101 за 38 плата, а затим су слиједили руски поноси, Алеко за 42 и Лада Самара за 54 плате.

Средња класа је ипак тражила нешто више, рецимо Yugo Флориду, за коју је требало просјечно радити 75 мјесеци или VW Golf II diesel за који је било потребно радити 96 мјесеци или пуних осам година. Renault 19 и Фиат Типо су били још коју плату скупљи.

 

И полако долазимо до горњег дома, аутомобила које нисмо баш често могли да виђамо на путевима. Причу отвара италијанска љепотица Алфа 164 с фантастичним В6 мотором и ијценом у противвриједности 322 просјечне плате. Још скупља је била Опел Омега, као и француски Renault 25 с такође славним В6 мотором. За потоњег је југословенски радник морао да издвоји 404 мјесечне плате, или готово све што заради у свом радном стажу. А већ коју годину касније 25-ица је изгубила драстично на цијени.

А на самом врху двије њемачке крстарице. За BMW 750iL, односно продужену верзију с В12 мотором, било је потребно издвојити 912 просјечних плата, или тачно 76 година радног стажа.

Коначно, најскупљи аутомобил на тадашњем тржишту је била претеча S класе Coupe, Мерцедес 560 СЕЦ за који је требало издвојити 1.231 мјесечну плату, односно требало је радити нешто више од 102 године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана