Ко се сјећа Дана Републике?

Б92
Ко се сјећа Дана Републике?

Социјалистичка Федеративна Република Југославија би данас прославила 74. рођендан.

Дан Републике, прослављан 29. новембра, био је један од највећих празника у некадашњој СФРЈ и вјероватно није постојала особа која није знала за тај датум.

Данас, они који су од рођења промијенили три-четири државе, а да се нису помјерили с мјеста, углавном у фолдеру "непотребно знање" чувају овај податак.

Датум који је некада подразумјевао најмање два нерадна дана, богату трпезу након “свињокоља”, пионирску заклетву, разне свечаности, дијељење ордења и почасне плотуне, сада вам може донијети само коју “хиљадарку” у неком популарном квизу.

Дан Републике СФРЈ, 29. новембар, је обиљежавао годишњицу Другог засједања АВНОЈ-а 29. новембра 1943, када су представници партизаног покрета отпора прогласили федерално уређење Југославије и уставотворну скупштину ФНРЈ 29. новембра 1945.

Празник није преживио распад СФРЈ ни у једној републици некадашње заједничке државе осим у Србији, гдје је укинут тек 2002. године одлуком Вијећа грађана Савезне скупштине СРЈ. Црна Гора је "одустала" од званичног празновања неколико година раније.

"Поједини "социјалистички" празници су остали у памћењу. "29. Новембар" сви везују за свињокољ, јер се надовезивао на припрему меса за зимске празнике.

То је била његова чар. Када не буде више генерације која га је славила, нестаће и он, јер сам историјски догађај на који се ослањао је противречан, нема трансгенерацијску вредност и није довољан да би се овом празнику дао већи значај", рекао је историчар Предраг Марковић поводом ранијег рођендана СФРЈ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана