Како сам упознала Стаљина

Jutarnji.hr
Како сам упознала Стаљина

Била је 1945. година, а тада 18-годишња Џој Хантер радила је као дактилографкиња у подземној канцеларији британског премијера Винстона Черчила. Живот са славним ратним вођом био је забаван, каже у својој колумни коју је објавио Гуардиан, а пренио "Јутарњи".

"Увијек је био весељак. Једне вечери је цијело особље позвао да гледа филм с њим и сви смо га уморни чекали у бункеру након смјене. У једном тренутку само је улетио унутра, у својој пиџами, с чашом вискија у једној руци и цигаром у другој вичући: "Вини је овдје. Пусти филм!"


Ипак, колико год је Черчил био доминантан у друштву, један други вођа је на Џој оставио много снажнији утисак. У јулу 1945. године она је била међу шест чланова особља које је Черчил са собом повео на историјску конференцију у Потсдаму.

"Тада сам била једва пунољетна. Будући да током рата комуникације између многих земаља баш и нису функционисале, знала сам само да је Стаљин вођа Русије, као што је Труман био вођа САД-а. Када бисмо причали о њему, звали смо га по надимку који су савезници имали за њега, Ујак Џо", каже Џој.

"Када смо слетили у руску зону у Берлину, све је било разрушено. Град је био потпуно раван, све само смеће и рушевине. Само за кретање требало нам је пет различитих пропусница", објашњава она. Ускоро након тога је започела и конференција.

"Од тројице вођа (Черчил, Труман, Стаљин), Стаљин се највише истицао. Труман је био низак човјек који није волео да буде у средишту пажње, али Стаљина нисте могли да помјешате с неким другим. Увијек је био у униформи и имао је огромне бркове. Када је ишао негдје аутомобилом, у близини би увијек било велико наоружање", прича Џој и наводи да је совјетски вођа волио да показује ко је главни на конференцији.

" Стаљин је инсистирао да сваки од тројице вођа улази у конференцијску салу на друга врата, што је значило да Черчил мора сићи низ степенице, изаћи из куће/палате, окружити је и онда кроз друга врата ући унутра. То му се сигурно није свидјело, али Стаљин је одређивао услове.

"Иако је током конференције око вођа био прави ешалон људи, често бисмо и ми били позвани на неки од формалних догађаја. Сјећам се једног од тих, гдје су тројица вођа стајала у линији, окружени мноштвом људи. Труман је, као и увијек, био у одјелу, док је Черчил носио своју униформу, ону лагану коју војници носе у пустињи. Али Стаљин је био застрашујућа појава, истичући се у својој војној униформи , док сам му се ја приближавала како бих се руковала с њим", прича Џој о великом тренутку у свом животу.

"Не могу да се сјетим детаља, али знам да сам дуго ћутала о томе јер сам мислила да баш и није добра ствар да кажем да сам се руковала са Стаљином. Напросто, био је тамо", закључила је Џој која је коментарисала да су Руси били врло захтјевни савезници, увијек тражећи више свега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана