Како је српски дjечак краљ издао Дражу и приклонио се Брозу?

nedeljnik.rs
Како је српски дjечак краљ издао Дражу и приклонио се Брозу?

Краљ Петар II Карађорђевић је Јосипа Броза назвао маршалом, па је тиме признао једну од одлука комунистичке скупштине АВНОЈ-а из новембра 1943, не водећи рачуна о томе да је једна од њих и забрана његовог повратка у земљу...

И владе у Лондону у којима је Дража Михаиловић био министар војни и сам краљ настојали су да конкретним и симболичким потезима побољшају Михаиловићев положај. Трифуновићева влада је осмислила „План за ослобођење земље", који је предвиђао да се окупе југословенски заробљеници, а да се на чело постави „Војска ван отаџбине" - односно 1.200 војника и официра Југословенске војске који су се од априла 1941. налазили на Блиском истоку. Та војска требало је да се искрца код Сплита и споји са снагама Југословенске војске у отаџбини.

О оданости краља Петра Другог генералу Михаиловићу свједочи његов покушај да авионом из Египта продре до територије коју је надзирао Михаиловић. Краљ је постао свјестан тога да су Британци напустили Михаиловића послије разговора у Каиру с премијером Черчилом, и британским представницима код Јосипа Броза Фицројем Маклином и Дикином у децембру 1943. године, преноси Недељник.

Зато је планирао да почетком 1944. одлети у Србију без знања Енглеза, и противно њиховим плановима. Потпоручник Слободан Нинковић требало је да први стигне до Михаиловића са шифрованом поруком од краља Петра, али он никада није успио да стигне до генерала, и краљева акција је пропала. Та идеја није била нова. И раније је краљ Петар званично тражио од Британаца да буде спуштен падобраном на Михаиловићево подручје, али је британска влада одбила тај захтјев. Краљ Петар Други је послије поновљених и растућих притисака британских власти који су почели још децембра 1943, на крају био принуђен да направи компромис, послије упозорења Британаца да ће његова политика подршке Михаиловићу изазвати грађански рат и навести Црвену армију да физички уништи Михаиловића. Најприје је краљ 24. августа потписао указ којим је стављен ван снаге указ о постављењу генерала Михаиловића за начелника штаба Врховне команде. Послије тога Британци су краљу поставили још тежи захтјев. Још од образовања Шубашићеве владе вршен је притисак на краља Петра да изјавом подржи Народноослободилачки покрет. Краљ је више пута одбио тај предлог и на крају га је прихватио под принудом и са осећањем „да изневеравам најбоље пријатеље и да потпуно признајем групу која је супротстављена монархији и свим демократским начелима". У говору који је одржао 12. септембра у 20 часова преко Би-Би-Сија, он је рекао:

„Драги моји Срби, Хрвати, Словенци, У овим судбоносним и за Југославију великим данима, када победоносне армије Совјетског Савеза стоје на нашој граници са једне стране, а америчке и британске с друге стране, када је дан наше слободе у пуном сванућу, позивам све Србе, Хрвате и Словенце, да се уједине и приступе Народно Ослободилачкој војсци под Маршалом Титом. Са мојим пуним знањем и одобрењем Краљевска влада др Ивана Шубашића закључила је важне и корисне споразуме са том нашом народном војском, која је једнодушно призната, подржавана и помагана од наших великих Савезника, Велике Британије, Совјетског Савеза и Сједињених Држава Америке... Сви они који се ослањају на непријатеља против интереса властитог народа и његове будућности, и који се не би одазвали овом позиву, неће успети да се ослободе издајничког жига ни пред народом, ни пред историјом.

Овом мојом поруком вама, одлучно осуђујем злоупотребу имена Краља и ауторитета Круне, којом се покушало оправдати сарадњу са непријатељем и изазвати раздор међу борбеним народом у најтежим часовима његове историје, користећи тиме само непријатељу." Овај проглас краљ је завршио узвиком: „Живела наша велика, слободна, федерална Југославија", чиме је признао и федерално уређење нове државе. Исто тако краљ је Јосипа Броза назвао маршалом, па је тиме признао једну од одлука комунистичке скупштине АВНОЈ-а из новембра 1943, не водећи рачуна о томе да је једна од њих и забрана његовог повратка у земљу...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана