Kako je jedna slovna greška pomogla saveznicima da pobjede u ratu? VIDEO

Agencije
Kako je jedna slovna greška pomogla saveznicima da pobjede u ratu? VIDEO

Da li vam je poznata razlika između kriptogamiste i kriptogramiste? Nije. Izgleda da nije bila ni nekome u britanskom Minstarstvu odbrane u vrijeme Drugog svjetskog rata.

To ministarstvo je 1939. godine regrutovalo Džefrija Tendija za posao u Blečli parku, tajnom britanskom, a potom i savezničkom, kriptoanalitičkom centru za razbijanje neprijateljskih šifara, poznatom po uspješnom dekodiranju njemačke Enigma mašine.

Tendi je do tada radio kao kriptogamista, odnosno stručnjak za bescvjetnu reprodukciju biljaka, kao što su morska trava, mahovine i paprat, pomoću spora.

Međutim, neko je u Ministarstvu odbrane pomiješao naziv njegove profesije (kriptogamista) i zanimanje onoga ko dešifruje šifrovane poruke (kriptogramista, odnosno kriptograf).

Tako je Džefri Tendi završio u timu čuvenog matematičara Alana Turinga, radeći na "provaljivanju" najpoznatijeg uređaja za šifrovanje poruka tokom Drugog svjetskog rata, piše Indieendent.

Tandi je dao sve od sebe da nauči sve što je bilo važno i neophodno da bi profesionalno vršio službu za koju je greškom odabran. U Blečli parku je radio pune dvije godine.

Iako nije bio matematički genije poput Alana Turinga, odigrao je značajnu ulogu u dešifrovanju Enigme.

A taj uspjeh britanskih kriptografa je, prema tvrdnjama pojedinih istoričara, uticao na konačan ishod Drugog svjetskog rata i konačni poraz nacističke Njemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana